Novetats editorials
Llegim 10/09/2012

La independència de Catalunya motiva una desena de novel·les i assajos

Escriptors, periodistes i polítics signen obres tant de ficció com de no-ficció sobre la creació d'un nou estat europeu: des de discursos de personatges catalans o l'opinió d'una seixantena d'experts, fins a volums més centrats en les dades econòmiques

Ara / Acn
2 min
Tres de les novetats editorials centrades en la independència de Catalunya

BarcelonaLes prestatgeries de les llibreries estan farcides de volums sobre la possible independència de Catalunya i la seva actual relació amb Espanya. Entre les novetats d'aquesta Diada hi ha 'Tornarem a vèncer. Grans discursos de grans catalans' (Ara Llibres), a partir de la tria de Josep M. Solé i Sabaté i l'edició d'Eduard Puigventós. El llibre recull discursos de personatges com Joaquim M. Puyal, Josep Guardiola, Muriel Casals, Màrius Serra, Quim Monzó, Pasqual Maragall, Jordi Pujol, Joan Fuster, Antoni Rovira i Virgili, Lluís Companys, Francesc Macià...

L'escriptor Roger Torres també ha recollit les paraules d'altres personatges per publicar '¿Per què volem un estat propi?' (Pagès Editors), en què seixanta intel·lectuals, entre els quals hi ha Arcadi Oliveres, Moisès Broggi i Salvador Cardús, parlen de la independència de Catalunya. En un sentit més conciliador, el catedràtic d'història Albert Balcells firma 'Cataluña ante España. Los diálogos entre intelectuales catalanes i castellanos, 1888-1984' (Editorial Milenio).

Economia, política i ficció

Més enllà de l'èpica, però, les dades econòmiques que, segons els experts, asseguren la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent es recullen a 'Catalunya: estat propi, estat ric' (Viena Edicions), de Joan Canadell i Albert Macià. En aquest sentit, l'especialista en dret internacional i en relacions internacionals Albert Pont publica 'Delenda est Hispania' (Viena Edicions).

Els periodistes Ferran Casas i Joan Rusiñol signen 'Començar de nou. Catalunya debat el seu futur: singularització o independència' (Deu i Onze Edicions), un llibre que "busca respostes al nou temps que ara comença". Els polítics, però, tampoc no queden fora del tema. És el cas del president d'ERC, protagonista del volum 'Converses amb Oriol Junqueras' (Carta Blanca, 2011), de Bernat Ferrer, amb pròlegs dels també polítics Ramon Tremosa i Raül Romeva.

Fa pocs dies, l'escriptor Santi Baró va presentar la novel·la 'Tres en ratlla. Avui és el dia de la independència de Catalunya' (Rosa dels Vents, 2012), un llibre que trasllada a la ficció l'hipotètic dia de la independència de Catalunya. D'altra banda, el mateix 11 de setembre es presentarà l'assaig 'Democràcia potes enlaire. La llei contra el poble' (Punto Rojo), de l'advocat Pau Miserachs. Es tracta d'un recorregut crític per la política espanyola i catalana des del desembre del 2011.

stats