Novetat editorial
Llegim 18/10/2012

Monteagudo: "Escric sense incloure referències literàries, sense metaliteratura, sense 'cultureta'"

L'autor de 'Fin' presenta el seu primer recull de contes, 'El edificio' (Acantilado). A finals de novembre s'estrenarà l'adaptació cinematogràfica de la seva primera novel·la

Ara / Acn
2 min
David Monteagudo, a la seu de Quaderns Crema

BarcelonaPer a David Monteagudo, des de fa tres anys, quan va presentar 'Fin', només hi ha hagut dos canvis importants a la seva vida: ha pogut deixar la fàbrica per dedicar-se a la literatura i ha tingut un segon fill. Assegura, però, que l'èxit no li ha afectat per a res ja que l'ha agafat "sent veterà". De fet, segueix a l'editorial que va confiar en ell quan ningú ho feia, Acantilado, on hi acaba de publicar 'El Edificio', el seu quart llibre i el primer de relats breus. Els considera uns contes "eclèctics" i de llenguatge "intens" i "contundent" amb l'autobiografia com a fil conductor.

Passions i aficions pròpies

Entre els 18 contes del llibre n'hi ha de ciència-ficció, de terror, algun eròtic, algun més humorístic i, fins i tot, un conte apocalíptic i autoreferencial, 'Fin', que recrea la fi del món que ja va narrar a la seva novel·la homònima, però escrit ara des d'un punt de vista més íntim i reduït. El fil argumental del llibre, però, creu que l'aporten les referències autobiogràfiques, ja que hi ha alguns contes que recreen "passions i aficions" de l'escriptor, com poden ser l'esport i el món casteller, del qual havia format part durant anys l'autor, o l'òpera, ja que li hauria agradat cantar-ne.

Es considera un "cas atípic" per diversos motius, un dels quals és que publica contes després d'haver escrit tres novel·les: "Va ser quan havia esgotat una mica la necessitat d'explicar certes coses i de convertir-les en ficcions, que vaig sentir la necessitat de provar amb els relats. Hi va tenir a veure també l'evolució estilística, buscava un llenguatge molt més intens i contundent, i amb una intenció de fer contes breus, sense arribar mai al microrelat".

Entén que alguns lectors l'assimilin a Kafka perquè considera que, com ell, escriu "sense incloure referències literàries, sense metaliteratura, sense 'cultureta', simplement històries fantàstiques i imaginàries". Assegura que li agradaria que algú hi veiés una mica de Borges, en els seus contes, ja que juntament a Txèkhov, Cortázar i Allan Poe són els seus referents en el gènere breu.

L'autor afirma sentir-se "bastant satisfet" de l'adaptació cinematogràfica de 'Fin', que s'estrena al novembre.

stats