ARA LLEGIM
Llegim 04/04/2013

Eduardo Mendoza visita Tòquio i explica la seva fascinació per la cultura nipona

L'autor de 'La ciudad de los prodigios' ha mostrat la seva predilecció per la literatura i el cinema japonès dels anys 30 i 40, d'escriptors com el Premi Nobel de Literatura Yasunari Kawabata (1899-1972) o d'obres com 'Les germanes Makioka', de Junichiro Tanizaki

Efe
1 min
Sí: Eduardo Mendoza, Thein Sein. No: Ramon García-Bragado, Enric Mata

TòquioL'escriptor català Eduardo Mendoza, admirador de la tradició i la cultura japonesa, es considera "un extraterrestre" a Tòquio, ciutat on ha celebrat aquest dijous una trobada amb admiradors i curiosos de la seva obra. En la seva tercera visita al Japó –la primera d'aquestes va ser a la dècad dels 70- Mendoza ha assegurat que Tòquio és una ciutat "tan enorme, estranya per a nosaltres i diferent" que pot provocar una "sensació total" de ser un extraterrestre.

"Tots tenim una mica d'extraterrestres. Però si un vol sentir-se realment un extraterrestre, només ha de venir al Japó", ha assegurat l'autor de l'obra 'Sin noticias de Gurb' (1991), que narra les aventures i desventures d'un alienígena perdut a la Ciutat Comtal.

L'escriptor, que va arribar a Tòquio convidat per l'Institut Cervantes de la capital nipona per protagonitzar una reunió literària, s'ha confessat admirador de la cultura japonesa i fascinat per un país immers en un procés de "meditada metamorfosi" entre la tradició i la modernitat. Tòquio "és una fortificació molt antiga i molt sòlida", ha afirmat el Premi Planeta 2010, que ha assegurat gaudir amb la sensació de sentir-se estranger: "El que m'agrada és que no em coneguin, poder inventar-me a mi mateix cada dia i no haver de representar una altra vegada el mateix paper".

Mendoza ha mostrat la seva predilecció per la literatura i el cinema japonès dels anys 30 i 40, d'escriptors com el Premi Nobel de Literatura Yasunari Kawabata (1899-1972) o d'obres com 'Les germanes Makioka' de Junichiro Tanizaki, segons el seu parer "una de les deu novel·les més grans del segle XX".

stats