CINEMA
Llegim 18/12/2011

'El Trencanous 3D' escalfa motors per ser la pel·lícula infantil d'aquest Nadal

El cineasta rus Andrei Kontxalovski adapta la faula de Hoffmann que es va fer mundialment cèlebre gràcies al ballet de Txaikovski. Elle Fanning i John Turturro donen vida als seus personatges

Ara
2 min
Elle Fanning a 'El trencanous'

BarcelonaPotser Andrei Kontxalovski no és tan conegut com el seu germà petit, Nikita Mijalkov, que l'any 1987 va rodar Ulls negres, un còctel de relats de Txékhov amb Marcello Mastroianni de protagonista. Tot i això, Kontxalovski té una carrera força nodrida, que compta amb pel·lícules com El tren de l'infern o El cercle dels íntims. I aquest Nadal promet encendre les espelmes de l'avet estrenant a Espanya una adaptació cinematogràfica en 3D d'El trencanous, un relat mundialment conegut gràcies al ballet que Txaikovski va estrenar l'any 1892.

El trencanous reviu la faula inventada l'any 1816 per E.T.A. Hoffmann. Explica la història d'un ninot de fusta que es converteix en príncep gràcies a la prodigiosa imaginació d'una nena. En la pel·lícula de Kontxalovski, aquest personatge està interpretat per Elle Fanning, l'actriu del Super8 de J. J. Abrams. També hi surt John Turturro fent de Rei Rata, i Nathan Lane en el rol d'Oncle Albert. La gent farà cua. Ara bé, el director no es pot estar de fer una advertència: "Si els espectadors van al cinema esperant veure un ballet, se sentiran decebuts. El públic coneix Txaikovski, però no la part de Hoffmann. I aquesta és molt més fosca".

El de Moscou explica que la seva consigna a l'hora de treballar va ser crear tantes capes de comprensió com espectadors pogués tenir. "Hi ha diferents maneres de fer cinema i cada història requereix el seu mètode, ja sigui un conte curt, una novel·la o una manera de descodificar secrets, com els quadres de Leonardo Da Vinci o els relats d'Umberto Eco, on hi ha moltes històries que es troben l'una a sobre de l'altra –diu Kontxalovski–. Aquesta pel·lícula és un trencaclosques: la superfície s'adreça als nens, però quan els seus pares la veuen en fan una lectura diferent. I si hi ha els avis, encara hi ha un nou prisma".

stats