Sector editorial

Tanca la 25a edició de la Fira del Llibre de Guadalajara

És un dels esdeveniments més importants del sector editorial en llengua espanyola. Cada any hi passen més de mig milió de visitants. La Fira del Llibre de Guadalajara tanca les portes amb la participació de 18.000 professionals del llibre i 600 escriptors

Escriptors com Mario Vargas Llosa, Almudena Grandes o Eduardo Mendoza creuen que la Fira Internacional del Llibre (FIL) de Guadalajara "és un èxit des del punt de vista cultural", i per altres autors i editors "és irrenunciable venir-hi cada any" . Adjectius com "commovedora", "emocionant" i "única" es repeteixen cada vegada que Efe demana a escriptors i editors seva opinió sobre aquesta fira del llibre, que celebra la seva 25a edició amb més de 600.000 visitants i amb la participació d' uns 600 escriptors i 18.000 professionals del llibre.

"La FIL té una relació d'amor amb el seu públic", i això es palpa en l'ambient, diu a Efe Núbia Macías, directora d'aquesta gran cita cultural que té tres característiques que a ella li "agraden molt": "És una fira molt alegre, molt emotiva i molt professional".

Mario Vargas Llosa, premi Nobel de literatura 2010, ha visitat diverses vegades la FIL i creu que "una de les raons de l'èxit de la fira és que ha combinat molt bé l'aspecte comercial i industrial amb el literari i intel·lectual". Per Vargas Llosa, la resposta massiva del públic cap a les activitats culturals, que es dóna a Mèxic i també en altres països llatinoamericans, es deu al fet que en aquesta part del món "encara que hi hagi menys lectors que als països desenvolupats, hi ha una idea de la literatura que és més ingènua, més tradicional, així com de l'escriptor".

"Tradicionalment es pensava que l'escriptor era algú que tenia respostes per a tot, que podia ser una mena de mentor, de gran guia o assessor. Això en els països desenvolupats va desaparèixer del tot, però al Tercer Món una mica d'això ha quedat, una mena de reverència per la literatura i per qui l'escriu", ha afegit Vargas Llosa. Per l'espanyola Almudena Grandes, que ha rebut aquests dies el Premi Sor Juana Inés de la Cruz per la seva novel·la Inés y la alegria, l'Amèrica Llatina "és la part del món" que més li agrada, i sempre que pot, ve a la FIL.

El català Eduardo Mendoza, un dels novel·listes més destacats de les últimes dècades, visitava la FIL per primera vegada i estava "impressionat i sorprès per la resposta de la gent i per l'afecte" que mostraven. "Aquesta fira és única. Jo me'n vaig amb una impressió molt especial, sobretot acostumat a aquestes fires tan pesades que hi ha per Europa, on la gent va al que li interessa i res més, i on, si organitzes actes, hi van dues persones i es queden adormides a la primera fila", deia amb humor Mendoza.

Un altre assidu de la FIL és Jorge Herralde, director de l'editorial Anagrama, per qui la clau de la fira és "la sacsejada emotiva que provoca veure tanta passió per la literatura, l'assistència massiva a debats, des de dalt, diguéssim, Vargas Llosa o Herta Müller, fins als 25 Secretos, que són autors desconeguts".

Herralde va dir també a Efe que per primera vegada va ser a Guadalajara Carlo Feltrinelli, que assumirà el control d'Anagrama el 2016, i que va quedar "al·lucinat i meravellat" per la FIL.

Les impressions del país convidat
Alemanya és aquest any el país convidat d'honor, i el director de la Fira del Llibre de Frankfurt, Jürgen Boos, considera "una història d'èxit" la del quart de segle de la Fira de Guadalajara. "No només és una trobada (de referència cultural) per a Mèxic, sinó per a tot el món hispanoparlant", va dir Boos en roda de premsa, en la qual, com a reptes per al futur, va citar el de mirar de trencar "les fronteres nacionals" que molts països llatinoamericans mantenen encara en l'àmbit de la cultura.