Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Juan Bonilla guanya el Premi Gaziel amb una biografia de Terenci Moix

L'escriptor de Jerez de la Frontera va rebre ahir a la nit el guardó per 'Vida i obra de Terenci Moix. El temps és un somni pop'

L'escriptor de Jerez de la Frontera Juan Bonilla ha guanyat el Premi Gaziel de biografies i memòries 2011 –convocat per l'editorial RBA i la Fundació Comte de Barcelona– amb l'obra Vida i obra de Terenci Moix. El temps és un somni pop. El llibre recorre l'univers del desaparegut escriptor barceloní, des de la seva infància al carrer Ponent, les seves primeres lectures, la relació amb la seva germana Anna Maria i el seu germà mort, Miguel, així com amb els seus pares i el seu oncle Corneli, que dóna entrada al tema de l'homosexualitat, molt present en tot el llibre.

El cinema dels anys 40 i 50, els primers treballs, la seva relació amb col·legues com Maruja Torres, Pere Gimferrer, Núria Espert, Néstor Almendros i Vicente Molina Foix i les seves col·laboracions en revistes de cinema són altres aspectes que aborda Bonilla en l'obra premiada . La biografia també s'endinsa en la participació de Moix a la Gauche Divine de Barcelona, el pop i l'alta costura i l'aposta per escriure en català, a més de la seva estada a Itàlia, on va conèixer a Passolini, Elsa Morante i Rafael Alberti, la relació sentimental amb l'actor Enric Majó i la crisi que va suposar la ruptura de la parella i la seva passió per Egipte, on es van escampar part de les seves cendres.

Juan Bonilla ha escrit poesia, assaig, relats i novel·les, entre les quals destaquen títols com
Nadie conoce a nadie (1996), que Mateo Gil va portar al cinema protagonitzada per Eduardo Noriega i Los príncipes nubios (2003), amb la que va guanyar la Biblioteca Breve.

Més continguts de