Llegim 24/04/2012

La Generalitat estudia comprar la casa del poeta Gabriel Ferrater a Almoster

El Govern estudia comprar, per prop de 80.000 euros, la casa i els terrenys de la família del poeta al Baix Camp

Efe
2 min

ReusLa Generalitat estudia comprar la masia del poeta Gabriel Ferrater a Almoster, on va viure l'esclat de la Guerra Civil, plasmada en el cèlebre poema "In memoriam", informa la delegació del Govern. La finca, envoltada de bosc i vegetació, amb una immensa biblioteca i fins i tot pistes de tennis, ja fa mesos que és a la venda i es podria convertir en un centre cultural de primer nivell.

Els actuals propietaris han conservat l'estructura i l'ambient de la casa i només l'han reobert dues vegades, en dues jornades poètiques organitzades per l'escriptora de Reus Isabel Olesti, que és on els propietaris van expressar el seu desig que la casa fos un centre creatiu o cultural. La Generalitat estudia la proposta, avalada per un informe de la delegació de Cultura a Tarragona, encara que l'impediment més gran és el preu, ja que el valor de la finca, que compta fins i tot amb un bosc propi, pot rondar els 800.000 euros.

El divendres 27 d'abril es compliran 40 anys del suïcidi del poeta Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972), just abans de complir 50 anys i viure una vida transgressora, bohèmia i iconoclasta; plena de poesia i art, però també com a traductor, crític, matemàtic, lingüista, professor i lector editorial. Gabriel i els seus germans, Amalia i el crític literari Joan Ferraté, van créixer a la masia de Picareny i allà els va sorprendre la Guerra Civil, quan "tenia 14 anys i dos mesos", tal com arrenca "In Memoriam", un dels seus poemes més coneguts.

Després d'exiliar-se a França, va tornar a Picareny amb el seu germà i durant les dècades del 1940 i 1950 també va començar a pintar a la masia, com reflecteixen cinc olis seus exhibits al Museu d'Art i Història de Reus. Però el 1958 el seu pare es va suïcidar –l'empresa familiar de vins feia aigües i es va fer una assegurança de vida per deixar els seus en una situació una mica més desfogada–, la família va vendre la casa, es van traslladar a Barcelona. El poeta no va voler tornar mai més ni a Almoster ni a Reus.

stats