Literatura
Llegim 30/11/2011

Google commemora el naixement de Mark Twain

L'autobiografia de l'escriptor nord-americà no es va publicar fins el 2010, un segle després de la mort de Twain

Ara
1 min
El 'doodle' en homenatge a Mark Twain

Google dedica avui un doodle a l'escriptor i periodista nord-americà Samuel Langhorne Clemens, més conegut com a Mark Twain, quan es compleixen 176 anys del seu naixement.

El buscador ha transformat el seu logo en un dibuix amb sis nens que pinten la paraula 'Google' sobre una tanca, en homenatge als personatges infantils que apareixen a les novel·les de Twain.

Els records d'infància de Marck Twain (1835-1910), com el fet de quedar orfe als dotze anys i les tasques que va dur a terme a la regió del Mississipí, van ser l'element d'inspiració d'obres com l'autobiogràfica Vida al Mississipí (1883), Les Aventures de Tom Sawyer (1876), la primera de les seves obres traduïdes al català per Josep Carner el 1918, i Les Aventures de Huckleberry Finn (1882).

També va col·laborar amb el diari Virginia City Territorial Enterprise –els articles es van aplegar en una edició del 1957– i es va fer popular amb la publicació d'un llibre de viatges sobre les seves impressions per la Mediterrània, Els innocents a l'estranger (1869). Aquesta voluntat satírica reapareix en obres com El foraster misteriós (1916). El seu llegat literari prolífic el van fer valedor del títol de "pare de la literatura nord-americana", tal com el va definir William Faulkner el 1955.

Per voluntat de Twain, l'autobiografia que va ser dictada i transcrita el 1906, no es va publicar fins un segle després de la seva mort, el 2010.

stats