Publicitat
Publicitat

Efemèride

Avui fa 80 anys del naixement de Guy Debord

L'assagista i cineasta francès va ser un dels fundadors de la Internacional Situacionista i un dels principals representants del lletrisme. La seva obra més important va ser 'La Societé du Spectacle', convertida en pel·lícula per ell mateix

Guy Debord (1931–1994), assagista i cineasta francès vinculat a l'extrema esquerra, portà una vida bohèmia i dirigí uns quants films d'avantguarda encara recordats, cas de l'autobiogràfic In girum imus nocte et consumimur igni. El 1957 creà la Internacional Situacionista, organització capdavantera del situacionisme, moviment amb elements marxistes, surrealistes i psicoanalítica que va exercir una forta influència en el moviment del maig del 1968 ique s'autodissolgué el 1972.

La seva obra més important és La Société du Spectacle (1967), crítica marxista de la societat de consum, en la qual la mercaderia esdevé el que anomena espectacle, un mecanisme d'alienació de l'individu i de les masses, llibre del qual uns anys després –el 1973– féu una versió cinematogràfica. Publicà també Considérations sur l'assassinat de Gérard Lebovici (1985), Le Jeu de la Guerre (1987) i Panégyrique I (1989). L'any 1994 se suïcidà a la fi d'una progressiva alcoholització.

Més continguts de