ARA Llegim

El Nobel de literatura Imre Kertész, hospitalitzat a Budapest

L'autor de 'Sense destí', premiat per l'Acadèmia Sueca el 2002, s'ha trencat un maluc

El premi Nobel de Literatura 2002, l'hongarès Imre Kertész, de 84 anys, ha estat hospitalitzat avui a Budapest per una fractura de maluc, segons ha anunciat la televisió ATV. L'hospital Honvéd, on està ingressat, s'ha limitat a confirmar l'ingrés: "Imre Kertész, premi Nobel de Literatura, és en aquest hospital", i ha afegit que informarà sobre el seu estat d'aquí unes hores.


El mateix canal televisiu i altres mitjans hongaresos asseguren que l'autor de 'Sense destí' es va fer una fractura de maluc.


L'escriptor, supervivent dels camps d'extermini d'Auschwitz i Buchenwald, havia anunciat fa un any que abandonava l'escriptura. "Ja no voldria escriure més. La meva obra, que està tan relacionada amb l'Holocaust, ha conclòs per a mi", va dir llavors en una entrevista.


Kertész es va convertir el 2002 en el primer escriptor hongarès guardonat amb el premi Nobel de literatura gràcies a les seves novel·les i assajos, en què va plasmar l'experiència als camps d'extermini nazis. La seva obra més coneguda, 'Sense destí' (1975), va arribar l'any 2005 als cinemes gràcies a una adaptació cinematogràfica dirigida per l'hongarès Lajos Koltai. Altres llibres de Kertész traduïts al català són 'Jo, un altre', 'Kaddish pel fill no nascut' i 'Fiasco', tots tres publicats a Quaderns Crema, igual que 'Sense destí'. La major part de la seva obra es pot trobar en castellà a Acantilado.


El treball com a escriptor de Kertész amb prou feines va tenir ressò a l'Hongria comunista, on va treballar com a periodista, i va haver d'esperar-se a la caiguda del Teló d'Acer, l'any 1989, per ser reconegut a tot el món com un gran escriptor.