ARA Llegim
Llegim 20/03/2012

La mostra 'Un país de lletres' commemora els dos aniversaris de la Institució de les Lletres Catalanes

El 2012 es compleixen 75 anys de la primera creació i 25 de la recuperació de la Institució de les Lletres Catalanes, presidida actualment per Oriol Izquierdo. L'exposició es podrà visitar al Palau Moja des de dimecres 21 de març fins al 13 de maig

Ara / Acn
2 min
Detall de l'exposició

BarcelonaEl 2012 es compleixen 75 anys de la primera creació de la Institució de les Lletres Catalanes per la Generalitat republicana el 1937 i 25 de la seva recuperació el 1987 pel Parlament restituït. Per commemorar-ho ha presentat l'exposició 'Un país de lletres', que, tal i com ho ha explicat el seu director, Oriol Izquierdo, no vol fer un repàs a la història de la institució, sinó un recorregut per l'experiència literària a través dels seus tres agents principals: el lector, l'autor i l'obra. "Aquesta doble efemèride ens ha portat a preguntar-nos si la Institució avui encara té un paper i un sentit, l'intent de resposta és aquesta exposició", ha afirmat Izquierdo. 75 anys d'història fragmentada. La creació de la Institució de les Lletres Catalanes per la Generalitat republicana el 1937 es va veure truncada el 1939, en acabar la Guerra Civil. El 1987, el Parlament restituït la va recuperar. Ara, el 2012 es compleixen 75 anys de la primera creació i 25 de la recuperació.

La literatura, un aixopluc

Els tres àmbits es presenten en forma de casa en un "intent d'explicar que la literatura és un aixopluc, una casa des de la qual podem viure més plenament la pròpia vida", ha dit el director. Els tres àmbits es combinen amb tres nivells de discurs amb els que es vol aconseguir que l'exposició convidi el visitant a l'experiència literària, que les línies d'activitats i els programes de la institució siguin exemples per il·lustrar-la i que l'espectador es pugui situar en els tres moments clau de la ILC: els anys 30, els anys 80 i l'actualitat.

Després de la modificació de la llei de creació de la ILC inclosa a la Llei Òmnibus, la Institució "vol continuar complint el seu objectiu de fer arribar la literatura a la societat". "És el que la nova llei permet i el que intentarem fer des de la Institució", ha assegurat Izquierdo. El director ha qualificat la finestreta única de gestió d'ajuts dels diversos sectors culturals com un instrument que "farà més eficaç la concessió dels ajuts".

stats