Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Ismaïl Kadaré denuncia la vídua d'Enver Hoxha per recuperar la novel·la 'El gran hivern'

Nexhmije Hoxha assegura que guarda cartes de simpatia dirigides a l'exdictador albanès per part de l'escriptor, candidat al premi Nobel de literatura en diverses ocasions

L'escriptor albanès Ismaïl Kadaré, premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 2009, vol recuperar el text original de la seva novel·la històrica 'El gran hivern', que posseeix l'anciana vídua de l'exdictador Enver Hoxha. En la denúncia, presentada davant un tribunal de Tirana, Kadaré diu que Nexhmije Hoxha, de 90 anys, posseeix il·legalment la seva obra des de fa 40 anys i per això en sol·licita la confiscació a les autoritats albaneses, segons publica avui la premsa del país.
A més, l'escriptor exigeix que l'esborrany de la novel·la passi a ser conservat per una institució independent fins que la Justícia prengui una decisió final.

15 anys de negociacions
Kadaré, exvicepresident del Front Democràtic d'Albània durant el comunisme, acusa Nexhmije, l'expresidenta del Front, d'haver-li pres la còpia original per dipositar-la a l'arxiu del Comitè Central del Partit del Treball d'Albània (comunista).
Però
l'autor , després de buscar en els arxius després de la caiguda del comunisme el 1991, va descobrir que el text estava en possessió de Nexhmije, que viu amb el seu fill gran en una antiga granja avícola als afores de Tirana.
Segons el diari 'Panorama', Kadaré ha recorregut a la Justícia després de fracassar en els últims 15 anys diversos intents de negociar amb la vídua d'Enver per recuperar el seu llibre, escrit el 1971 . "L'esborrany original no conté només la novel·la publicada, sinó les meves notes, que podran servir de base per escriure una nova obra", va declarar Kadaré a 'Panorama'.
Nexhmije ha rebutjat tornar la còpia original amb el pretext que li ha estat regalada pel mateix autor.
A més, ella guarda cartes de simpatia dirigides al dictador stalinista Enver en aquella època per l'escriptor, que ha estat diverses vegades candidat al premi Nobel de literatura.

L'heroïsme de trencar amb l'antiga URSS
'El gran hivern', publicada en albanès el 1978, és una novel·la històrica que relata la ruptura de les relacions del petit país balcànic excomunista amb el seu "germà gran", l'antiga Unió Soviètica, liderada per Nikita Khrusxov. El personatge principal és Enver Hoxha, el dictador comunista que va dirigir el país amb la mà de ferro des de finals de la Segona Guerra Mundial fins que va morir el 1985.
Kadaré, en la primera versió del llibre, no només posa com a personatge central en aquesta obra Hoxha, sinó que li ret homenatge i l'elogia pel seu heroisme i valentia per haver-se atrevit a trencar amb la poderosa Unió Soviètica . En una versió revisada de la novel·la, que va ser publicada amb el títol d''El gran hivern', el nom amb què es coneix ara, van desaparèixer els fragments d'elogi.

Més continguts de