ARA Llegim
Llegim 23/03/2013

Jaume Cabré: "Amb la independència no tindrem tots els problemes resolts però finalment dignificar el català dependrà de nosaltres"

L'autor de 'Les veus del Pamano' i 'Jo confesso' és un de la vintena d'escriptors que participen al Saló del Llibre de París

Acn
2 min

ParísJaume Cabré veu la invitació a Barcelona com a ciutat literària del Saló del Llibre de París com un "fòrum excepcional" que la literatura catalana ha d'aprofitar per continuar visibilitzant-se a Europa. L'escriptor explica que els editors europeus comencen a veure que traduir literatura catalana els suposa un benefici econòmic, a més de cultural, i aquest és un element més de normalització per a Catalunya. Un procés necessari, afirma, perquè tradicionalment s'ha englobat la literatura catalana dins la cultura espanyola. "La independència no resoldrà tots els problemes però finalment dependrà de nosaltres dignificar, mantenir i donar a conèixer el català", ha insistit. "Per desgràcia, massa sovint ens han englobat sense fer preguntes dins la literatura i la cultura espanyoles i quan s'adonen a base d'insistència que no és així veuen i que hi ha elements de desconeixement, els volen omplir", ha explicat. Tot un corpus i una tradició literària que s'enfronta a un "tòpic d'Espanya molt fort en el cas de França". En aquesta línia, Cabré recorda que un dels comentaris que irònicament feia la premsa alemanya durant la presència catalana a Frankfurt era que "la cultura i literatura catalanes era un dels secrets d'Estat més ben guardats d'Espanya", que creu que sempre s'ha mogut en un sentit imperialista.

"Amb la independència ho tindríem més bé"

Cabré es mostra, sense reserves, partidari d'una Catalunya independent. "Però això no depèn de mi sinó de tota la societat. Jo ho voldria ara mateix!", ha assegurat. Sent un país plenament sobirà, creu que Catalunya no tindria tots els problemes resolts; però pel què fa a la llengua seria responsabilitat només del Govern dignificar, mantenir i donar a conèixer el català "fora d'aquí". "Com a mínim les eines ja les tindrem", ha afirmat, reconeixent sentir-se cansat de navegar sempre "contra una onada". "Amb la independència ho tindrem més bé, segur", ha conclòs.

Jaume Cabré arriba al Saló del Llibre de París a punt de veure traduïda la seva darrera novel·la, 'Jo confesso' al francès. Amb tota probabilitat, mantindrà el títol original en llatí que l'escriptor li va donar a l'escriure-la: 'Confiteor'.

stats