ARA Llegim
Llegim 08/03/2013

Cercas: "La salut de la democràcia espanyola és molt precària"

L'escriptor ha viatjat a la Fira del Llibre de Brussel·les com a convidat d'honor. Hi presenta l'edició de butxaca en francès del llibre 'Anatomia d'un instant'

Efe
2 min
Cercas va revelar que té projectes entre mans: un sobre caminar i  l'altre sobre l'ambigüitat.

Brussel·lesL'escriptor Javier Cercas confia en el poder de la literatura per "canviar el món", però creu que aquesta "no pot arreglar d'un dia a l'altre" la "precària" situació que segons el seu parer afecta Espanya, segons ha dit aquest divendres a la Fira del Llibre de Brussel·les, en què participa com a "convidat d'honor". L'autor d'obres com 'Soldats de Salamina' (2001) o 'Anatomia d'un instant' (2009) ha estat designat com a representació de les lletres hispàniques en la 43a edició del més gran esdeveniment literari de la capital belga, que se celebra entre avui i dilluns que ve amb Espanya com a país convidat.

Cercas participa en diversos col·loquis en el marc de la Fira i presenta l'edició de butxaca de la novel·la sobre el 23-F per al mercat francòfon, que considera "molt receptiu" amb la literatura espanyola. Guardonat amb el Premi Nacional de Narrativa el 2010 i editat en francès per Actes Sud, 'Anatomia d'un instant' és "un llibre molt rar, perquè és de no ficció però al mateix temps és una novel·la", recorda Cercas, que assenyala que la seva intenció a l'hora d'escriure'l va ser "desenterrar la realitat del 23-F", que s'havia convertit en una ficció col·lectiva.

Una crisi més política que econòmica

Quan s'han complert 32 anys de l'intent colpista del tinent coronel Antonio Tejero, Cercas considera que "la salut de la democràcia espanyola és molt precària", i es mostra "pessimista" sobre la crisi actual, que considera "més política" que econòmica. "No veig que qui poden solucionar això vulguin solucionar-lo", ha dit l'escriptor, qui ha assenyalat en concret els partits polítics per "envair la societat", per la seva "falta de transparència" i per "blindar-se mentre esperen que millori la situació econòmica".

Encara que confia en el "poder per canviar el món" que té la literatura, considera que aquesta "no pot arreglar d'avui per demà el perill més gran que hi ha a Espanya, que és convertir la democràcia en una 'partitocràcia'", ha dit. "Però sí pot crear gent insubmisa", ha subratllat el novel·lista, que ha afegit que la literatura "canvia el món de forma més lenta però profundament que la política", cosa que pot donar lloc a "revolucions tremendes, imparables". Malgrat la seva postura crítica, Cercas rebutja el cartell d'"escriptor compromès" que se li sol col·locar en el món francòfon, i assenyala que en canvi sí que es considera "un escriptor seriós".

stats