ARA LLEGIM
Llegim 19/10/2012

L'IEC i la ILC reivindiquen Joan Fuster en el cinquantenari de la publicació de 'Nosaltres, els valencians'

En la conferència 'Fuster, el país i la política', Joan F. Mira ha fet un recorregut pel pensament identitari de l'escriptor a partir de les anotacions al seu dietari i la seva obra

Acn
2 min

BarcelonaL'Institut d'Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes han reivindicat la figura de Joan Fuster quan es compleixen cinquanta anys de la publicació de 'Nosaltres, els valencians', l'influent assaig on l'escriptor va interpretar els problemes d'identitat del valencià. L'efemèride l'han volgut commemorar amb una jornada en la qual s'analitza l'obra i la seva repercussió, així com la vinculació i la visió de l'autor sobre el país i la política.

L'escriptor valencià Joan F. Mira ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència 'Fuster, el país i la política', on ha ressenyat el pensament identitari de l'escriptor a partir de les anotacions al seu dietari i la seva obra. "No hi ha un Fuster polític en el sentit convencional del mot, però sí en el sentit més substancial i més lligat a les seves fidelitats profundes", ha dit Mira. Malgrat ocupar-se de "les relacions de poder, les relacions entre els pobles i les ideologies que se'n deriven", Mira ha afegit que "en realitat, l'home que va plantar entre els valencians les bases d'una ideologia nacional, va dedicar al tema de la nació una part molt reduïda de la seva obra, és lamentable que per a molta gent la imatge pública de Fuster sigui la d'un home que es va dedicar només a això".

Obra i fets

El president de la ILC, Oriol Izquierdo, ha destacat que "fins fa poc, semblava que els fets havien depassat l'obra i el pensament de Joan Fuster i es considerava la seva obra una cosa que no ens era útil, però curiosament en l'última setmana hem sentit dos verbs que ens fan adonar si calia l'obra de Fuster segueix valent la pena de ser llegida, són els verbs espanyolitzar i catalanitzar".

La jornada s'ha clos amb una taula rodona en la que han intervingut Vicent Sanchis, periodista valencià i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, i Víctor Gómez Labrado, ex coordinador de la Casa Museu Joan Fuster.

stats