Llegim 02/03/2012

Joan Margarit: Si Espanya ens roba, "la culpa és nostra per deixar-nos robar"

Si la independència "ha de servir per portar aquí Las Vegas o per donar vida al gremi d'hostaleria, llavors no m'interessa", sosté el premi nacional de literatura

Acn
2 min
Margarit, llegint poesia a Sant Just

Sant JustEl poeta Joan Margarit ha sostingut que el principal obstacle per a la independència "som nosaltres mateixos" en un recital a l'Ateneu de Sant Just que ha organitzat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Margarit ha posat un exemple, ara que en el debat sobre el pacte fiscal s'ha popularitzat l'eslògan 'Espanya ens roba': "La culpa és nostra per deixar-nos robar", ha dit. Un altre exemple que ha posat és l'Institut Ramon Llull, que ha titllat de "Cervantes de cinquena regional": "És començar la casa per la teulada", segons el poeta. Així, ha refermat el seu independentisme, que, ha explicat, ha de servir per salvar la llengua. Si "ha de servir per portar aquí Las Vegas", "no m'interessa", ha conclòs.

Margarit, que va rebre el 2008 el Premi Nacional de literatura de la Generalitat, ha esperonat aquest vespre a encarar sense subterfugis el repte de la independència en una trobada a Sant Just, la vila on viu i fa vida activa des de fa anys. "És gravíssim quan el teu enemic ets tu i penses que l'has d'anar a buscar a fora", ha declarat el poeta, que ja va fer públic el seu independentisme quan va fer el pregó de les festes de la Mercè.

"Amb aquest eslògan d''Espanya ens roba' tornem a ser en el mateix: ens roben els de fora, per tant, la culpa és dels de fora. No. Cenyim-nos a les nostres culpes, si resolem les nostres culpes, jo crec que ho hem resolt tot", ha exhortat Margarit en un moment en què els partits catalans presenten les seves propostes de nou pacte fiscal amb l'Estat.

"Com has d'obrir una ambaixada a Berlín, si no tens ni Estat?"

Amb la mateixa voluntat de crítica contra els subterfugis per evitar encarar la independència, el poeta, que va ser guardonat el 2008 pel ministeri espanyol de Cultura amb el Premio Nacional de poesia, ha criticat la creació de l'Institut Ramon Llull "en lloc d'exigir que els diners del Cervantes vagin cap als catalans que toqui". "És com obrir una ambaixada a Berlín; com has d'obrir una ambaixada a Berlín si no tens ni Estat?", s'ha preguntat. "No és aquest, el camí", ha assenyalat.

El també arquitecte critica el projecte d'Eurovegas

Un camí que, segons ell, ha de menar cap a la independència, i bàsicament per poder protegir la llengua catalana, en primer lloc, "i, també, l'economia, perquè l'economia serveix per viure". "Ara, si la nostra economia ha de servir per portar aquí Las Vegas o per donar vida al gremi d'hostaleria, només, llavors no m'interessa la independència", ha advertit en un moment en què els polítics del país es plantegen si cal permetre l'erecció del complex de macrocasinos a l'àrea metropolitana, possiblement al delta del Llobregat.

stats