Novetat editorial

John Banville: "Crear ficció és, en certa manera, erotisme"

Publicada per Bromera i Alfaguara, l'última novel·la de l'escriptor irlandès, 'Antiga llum', recorda la tòrrida aventura entre un actor i la mare del seu millor amic

L'irlandès John Banville és un etern candidat al Nobel, encara que ja té els guardons més importants, però sobretot està considerat un dels millors autors en llengua anglesa. Ara publica 'Antiga llum', una novel·la sobre les trampes de la memòria, amb la qual vol que "els lectors es tornin vermells".
I és que John Banville, que es converteix en Benjamin Black quan escriu novel·la negra, una altra de les seves passions i de gran èxit, explica que el treball de l'artista consisteix a "concentrar molt en l' objecte amb el qual es treballa, fins que brilli, tingui llum i faci, a qui ho apreciï, molt més vulnerable i que es torni vermell".
Això és el que li passa precisament al protagonista d''Antiga llum', la nova novel·la de l'escriptor. Un actor de teatre retirat rememora el tòrrid i sexual romanç d'estiu que va mantenir amb la mare del seu millor amic.
"Crear ficció és, en certa manera, erotisme" –diu
. I afegeix: "Estimo el llenguatge i el treball frase a frase, cuidat fins a l'extrem. La resta es cuida sol. Vull dir que els personatges, la trama, els diàlegs van pel seu propi compte. Sorgeixen sols", argumenta l'autor d''E l mar', premis Booker i Irish Book Award.

Exercitar la imaginació
"El fet de posar marques negres en paper blanc fa que exercitis la imaginació. No cal que siguin llibres bons, encara que siguin mediocres exercites la teva imaginació. Així que en aquest terreny sóc optimista, perquè, a més, amb els mòbils i les tauletes la gent llegeix", precisa aquest escriptor, compatriota de Joyce i Beckett i hereu literari de Nabokov.
Un altre dels aspectes de la seva nova novel·la es refereix a la importància del món dels somnis. "Quan era jove –aclareix– creia que escriure era un procés irracional que no podia controlar, però a mesura que vaig creixent, m'adono que escriure és com somiar. No sé què és el que estic fent, i diguem que en aquest sentit és com somiar".
"Avui s'ha dramatitzat tant la violència i s'ha sexualitzat tant, que crec que és el gran erotisme del nostre temps. La gent sent que li falta alguna cosa i per això recorre a la violència de la novel·la negra, avui tan exageradament violenta, però a mi no m'agrada gens això. A mi m'agrada la novel·la negra a l'antiga, llibres realistes, i no mots encreuats negres", conclou l'autor.

Més continguts de