ARA Llegim

John Banville: "Tota la literatura de ficció neix a partir del Quixot"

L'escriptor irlandès ha inaugurat la segona trobada d'escriptors irlandesos, espanyols i llatinoamericans a Dublín

L'escriptor irlandès John Banville ha elogiat aquest divendres la figura de Miguel de Cervantes (1547–1616) en considerar que la seva obra va representar el naixement de la literatura de ficció. "La ficció va començar amb ell", va destacar l'autor de Wexford durant l'obertura del II Festival Literari Irlandès, Espanyol i Llatinoamericà ( ISLA , les seves sigles en anglès), que organitza l'Institut Cervantes de Dublín.

Premi Booker 2005 per 'El mar', Banville també va aprofitar la seva intervenció per retre un homenatge al poeta i dramaturg irlandès Seamus Heaney, que va morir el passat 30 d'agost als 74 anys. "Preferiria no ser aquí", es va lamentar Banville en referència a la substitució "substituïda", ja que era el seu compatriota, Nobel de Literatura l'any 1995, que havia de començar el festival.

"He llegit als vostres escriptors i tinc admiració per la vostra extraordinària tradició. La ficció va començar amb Cervantes", ha destacat el novel·lista. Al marge dels grans noms, part del desconeixement del món anglosaxó per la literatura en espanyol és que, dels centenars de llibres que es publiquen cada any, amb prou feines "80 o 90" són traduïts, segons va explicar la directora del Cervantes a Dublín, Rosa León.

En la seva segona edició, el festival ISLA ha comptat enguany amb les col·laboració de les ambaixades de Mèxic, Xile i Argentina a Dublín, que aportaran als seus escriptors Álvaro Enrique, Julio Espinosa i els argentins Daniel Freindember i Susana Cella. A més de Banville, per part d'Irlanda participen John Boyne, Marina Carr, Paula Meehan i Tomás Mac Síoóin, per part de Cuba, Miguel Barnet, i Eileen Battersby per part de Califòrnia, EUA. Espanya estarà representada pel cineasta i escriptor Manuel Gutiérrez Aragón; Fernando Sánchez Dragó i Kirmen Uribe, i per Enrique Vila-Matas .