NOVETAT EDITORIAL
Llegim 17/11/2011

El britànic Jonathan Coe torna a la comèdia

Anagrama publica 'La espantosa intimidad de Maxwell Sim', la nova novel·la de l'autor de '¡Menudo reparto!' i 'La lluvia antes de caer'

Ara
2 min
Jonathan Coe

Barcelona"Jo sóc dels que sempre intenten sorprendre els seus lectors –diu l'escriptor de Birmingham Jonathan Coe–. Quan vaig publicar La lluvia antes de caer tota la crítica britànica es va omplir la boca dient que havia abandonat l'humor i m'havia convertit en un escriptor seriós. Vaig escriure La espantosa intimidad de Maxwell Sim per no donar-los la raó". Aquesta nova novel·la de l'autor de ¡Menudo reparto! i El club de los Canallas, publicada per Anagrama, suposa el retorn de Coe al camp de la comèdia.

La espantosa intimidad de Maxwell Sim gira al voltant d'un personatge –el Maxwell del títol– que un bon dia s'adona que està completament sol en el món. La seva parella l'ha deixat i amb el seu pare, que viu a l'altra punta del món, no hi té relació. "Podria haver ambientat aquest plantejament en qualsevol altre moment de la història –explica Coe–. Però situant-la en l'actualitat vaig trobar una cosa molt positiva, i és que Maxwell Sim pot buscar la seva intimitat a través de camins únics, com els mòbils, les xarxes socials o qualsevol altre avantatge de les noves tecnologies".

Jonathan Coe explica que el punt de partida de la novel·la se li va acudir l'estiu del 2007, quan estrenava el seu primer GPS durant una excursió amb cotxe en família. "Hi havia una veu femenina que no feia més que donar-me indicacions que jo no necessitava per res –recorda Coe rient–. Però quan la meva dona em va començar a explicar una altra cosa jo la vaig fer callar, perquè volia escoltar la veueta que sortia de l'aparell. Aleshores em vaig adonar que les persones ens relacionem millor amb les màquines que amb les pròpies parelles". La trama de La espantosa intimidad de Maxwell Sim s'aixeca quan el protagonista deixa la seva feina i creua Gran Bretanya amb cotxe i un GPS per promocionar un model de raspall de dents ecològic.

Potser no és una obra tan mordaç com ¡Menudo reparto!, una crítica incisiva cap a les mans del poder polític. Però, com assegura Coe, és hereva de la tradició picaresca que els grans britànics com Henry Fielding van desenvolupar a partir de la lectura d'El Quixot. Ara, Coe treballa en la primera entrega d'una sèrie de novel·les que comptarà com a mínim amb 5 volums. Cada obra passarà en un país diferent i en un any diferent del període que va des de la Segona Guerra Mundial fins als nostres dies. Evidentment, hi haurà un lligam: cadascun d'aquests llibres girarà al voltant dels conflictes i relacions d'una família.

stats