Publicitat
Publicitat

Premis literaris

'La ética de la crueldad', de José Ovejero, 40è premi Anagrama d'assaig

Ovejero es va imposar en les últimes deliberacions a la finalista, l'argentina Graciela Speranza, i al seu 'Atlas portàtil d'Amèrica Llatina'

L'escriptor José Ovejero ha guanyat avui el XL Premi Anagrama d'Assaig amb la seva obra 'La ética de la crueldad', amb la qual, segons l'autor, "pretén agitar, sacsejar el lector i l'espectador i que es miri a si mateix d'una altra manera ". Nascut a Madrid el 1958, Ovejero, que ha viscut a Alemanya i resideix actualment entre Brussel·les i Madrid, ha publicat en la seva trajectòria novel·la, contes, assaig, teatre i poesia.

La crueltat excessiva
El guanyador ha explicat avui a Barcelona que aquest assaig va néixer d'una proposta que li va fer una universitat de Pennsilvània que té un cicle monogràfic anual al voltant d'un tema i que, en aquella ocasió, va proposar el tema de l'excés. Aviat es va adonar que la part que li interessava més era "la crueltat excessiva", una crueltat, admet, que ja formava part d'anteriors obres seves. En la seva anàlisi, Ovejero analitza "la crueltat que té un component èpic, que pretén agitar, sacsejar el lector i l'espectador i que es miri a si mateix d'una altra manera".

L'autor il·lustra la seva proposta teòrica amb una original exploració de novel·les de Georges Bataille, Elias Canetti, Luis Martín Santos, Cormac McCarthy, Juan Carlos Onetti i Elfriede Jelinek.


El jurat del premi Anagrama d'Assaig 2012, al qual es van presentar 131 obres originals i que té una dotació de 8.000 euros, estava integrat per Salvador Clotas, Román Gubern, Xavier Rubert de Ventós, Fernando Savater, Vicente Verdú i l'editor Jorge Herralde.

Més continguts de