ARA Llegim
Llegim 11/07/2012

Homenatge a Josep Pedreira, fundador d'Els Llibres de l'Óssa Menor

L'editor barceloní va publicar a partir de 1949 títols fonamentals de Gabriel Ferrater, J.V.Foix, Marià Manent, Josep Palau i Fabre, Màrius Torres, Joan Vinyoli, entre d'altres. Des de l'any 1966, Llibres de l'Óssa Menor està associada a Proa

Ara / Acn
2 min
Josep Pedreira, amb Clementina Arderiu

BarcelonaL'editorial Proa i l'Ateneu Barcelonès han homenatjat l'escriptor i editor Josep Pedreira, fundador d'Els Llibres de l'Óssa Menor, amb un acte molt concorregut a l'Ateneu Barcelonès. L'editor de Proa, Josep Lluch, ha recordat Pedreira com una persona "discreta, però treballadora, obstinada i tenaç". Mireia Sopena, autora de l'assaig 'Josep Pedreira, un editor en terra de naufragis' guardonat amb el Premi Carles Rahola, ha afegit que la de Pedreira és la col·lecció de poesia "més coherent, rigurosa i pulcra de la postguerra". Ricard Pedreira i Joana Pedreira, fills de Josep Pedreira, han recordat la faceta més quotidiana i íntima del seu pare.

Durant l'acte, celebrat aquest dimarts a vespre a l'Ateneu Barcelonès i presentat per Alfred Sargatal, els poetes Francesc Garriga, Manuel Forcano, Susanna Rafart, David Castillo i Màrius Sampere han recitat alguns poemes.

Una vida dedicada a la poesia

L'editor i escriptor Josep Pedreira i Fernández (Barcelona, 1917 - Barcelona, 2003) va ser combatent al front republicà durant la Guerra Civil i llavors va pertànyer al Front Nacional de Catalunya. El 1949 va crear els Llibres de l'Óssa Menor, una col·lecció de poesia catalana iniciada amb 'Les Cançons d'Ariadna' de Salvador Espriu que li va permetre publicar poetes com Carles Riba i Pere Quart. Va ser una plataforma per donar a conèixer autors joves i autors de la generació del 1951. La col·lecció inclou més de tres-cents títols que des del 1966 surten amb el peu d'Edicions Proa.

Pedreira va crear, també, el premi Óssa Menor, de poesia, succeït pel Carles Riba, i el 1959 va crear la col·lecció 'Les quatre estacions' on es van publicar Gabriel Ferrater, J.V.Foix, Marià Manent, Josep Palau i Fabre, Màrius Torres, Joan Vinyoli...

Va ser el principal impulsor a la postguerra de la nova poesia catalana i va escriure poemes en català i en gallec, alguns dels quals publicats 'El llibre dels verns' (1985). El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi.

stats