Novetat editorial
Llegim 29/05/2012

Lionel Shriver: "Si pateixo una malaltia terminal, no voldré que m'allarguin la vida"

L'autora nord-americana publica 'Todo esto para qué' a Anagrama, novel·la en què s'apropa amb humor i contundència al sistema nacional de salut dels Estats Units

Jordi Nopca
1 min
L'escriptora nord-americana, aquest matí a Barcelona

Barcelona"Una de les poques veritats sobre l'escriptura que he llegit –no recordo qui ho va dir– era: 'Fes que els teus personatges vulguin alguna cosa'", ha dit Lionel Shriver aquest matí. 'Todo esto para qué' narra la història del matrimoni format per Shep i Glynis Knacker. Ell és al capdavant d'una empresa de lampisteria. La dona pateix una malaltia de molt mal pronòstic, el mesotelioma peritoneal.

L'autora de 'Tenemos que hablar de Kevin' i 'El mundo después del cumpleaños' no ha amagat que ha partit d'un cas real, que va afectar un amic seu, i de la seva "exasperació" davant el sistema de salut nord-americà, "basat en els diners i les assegurances de vida". Shriver ha defensat que és necessària la redimensió d'algunes despeses en les polítiques de salut dels països europeus i ha deixat clar que no és gens partidària que es costegin, per exemple, les operacions de canvi de sexe o que es destinin grans partides a malalties que no tenen curació: "Si pateixo una malaltia terminal, no voldré que m'allarguin la vida. Vull dir prou, encara que no estigui gaire ben acceptat, especialment als Estats Units, on es creu que sempre pots viure una mica més, sempre que tinguis la butxaca plena i estiguis disposat a gastar diners".

stats