ARA Llegim

Les vendes de literatura infantil i juvenil cauen un 7% el 2012

L'augment de l'edició digital en el primer semestre de 2012 a Espanya va ser del 22%, una tendència a l'alça. Les vendes a Catalunya cauen menys que a la resta de l'Estat, només un 4,6% respecte el 2011

Les vendes de literatura infantil i juvenil a Espanya van patir un descens el 2012 del set per cent, mantenint la tendència del 2011, que va registrar una caiguda del sis per cent, segons dades de l'Anuari Iberoamericà sobre el Llibre Infantil i Juvenil 2013. Aquest anuari ofereix informació sobre la situació editorial a Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic, Perú, Puerto Rico, República Dominicana i Espanya, segons destaca un comunicat del director de la Fundació SM, Leoncio Fernández. Segons aquest informe, la Literatura Infantil i Juvenil hauria baixat un 7 % respecte a 2011, mentre que el conjunt del sector va patir una caiguda del 8 % el 2012, enfront d'un 3 % l'any 2011.

A més, el suport digital segueix guanyant terreny. A Espanya l'augment de l'edició digital en el primer semestre de 2012 va ser del 22 %, una tendència a l'alça "de la qual participen pràcticament totes les editorials amb edicions simultànies en paper i en format digital dels seus nous títols". Pel que fa a títols publicats, el llibre 'On els arbres canten', de Laura Gallego, guanyador del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2012, ha revitalitzat el gènere fantàstic, al costat de best-sellers com la trilogia de 'Els Jocs de la Fam' , de Suzanne Collins, o la sèrie de 'Joc de Trons', de George R. Martin.

Les vendes a Catalunya, les menys perjudicades
I per autonomies, Catalunya, tot i la mort d'Emili Teixidor el 2012, un dels seus autors de literatura infantil i juvenil amb més projecció, reafirma el seu lideratge editorial a Espanya, encara que amb un descens del 4,6 % respecte al 2011. L'informe recull una important disminució de lectors joves en paper, a partir dels catorze anys.

Mentre, a Galícia es manté el nombre d'edicions respecte a 2011, però "s'aprecia un descens considerable en el nombre de traduccions". El País Basc ha vist com la seva producció s'ha anat reduint durant els últims anys, "no tant el nombre d'obres publicades però sí la seva tirada".