Publicitat
Publicitat

Sector editorial

Els editors demanen un "ampli consens" per a la nova Llei de Propietat Intel·lectual

La necessitat d'una nova regulació davant la irrupció del llibre electrònic i les descàrregues a internet centra la Trobada de l'Edició de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander

La nova Llei de Propietat Intel·lectual necessita "un ampli consens", tal com han demanat avui des de la Federació Espanyola de Gremis d'Editors. La necessitat d'una nova regulació davant la irrupció del llibre electrònic i les descàrregues a internet està centrant aquest any la Trobada de l'Edició de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, a la qual han estat convidats els màxims responsables dels ministeris d'Educació i Cultura i de Indústria i representants dels principals grups parlamentaris. L'avantprojecte, segons la federació que els agrupa, hauria d'entrar al Congrés aquesta tardor perquè pugui ser aprovada abans que acabi la legislatura.
L'objectiu és arribar a aquest consens per tirar endavant la llei "ràpidament i amb rigor", ha assenyalat avui el director de la Federació Espanyola de Gremis d'Editors i d'aquesta trobada, Antonio María Ávila, que creu que Espanya "se la juga com a país".
Segons ha explicat, no és una norma de "nova planta" que hagi de partir de zero, perquè el que correspon és regular "el detall" i no principis generals, i a més ja hi ha una estructura legal internacional que Espanya ha de respectar, com els acords de l'Organització Mundial de Comerç.

Regular la cultura com a objecte

El president dels editors, Jaume Cortés, ha insistit que no es tracta només de la lluita de la indústria cultural contra la pirateria, sinó d'aconseguir que "el cultural sigui un producte interessant", també des del punt de vista econòmic. "Necessitem regular la cultura com a objecte", ha subratllat Cortés, que ha recordat que al món analògic, quan el suport dels llibres era només el paper, hi havia una cadena de valor al mercat editorial i ara cal establir una altra.
Segons Àvila, sembla que tot el relacionat amb la cultura "es veu com una cosa simpàtica i que està bé" però s'oblida que és una indústria amb una transcendència econòmica molt important, que representa el 3,8 % del PIB, un percentatge que va en augment, i a més dóna feina a més de 700.000 persones en ocupacions d'alta qualificació.
La indústria editorial, en concret, suposa el 1,2 % del PIB. Encara que les vendes han caigut en el mercat espanyol, les exportacions han augmentat i també els llibres que es produeixen fora del país. Els editors atribueixen la caiguda de les vendes a Espanya a un conjunt de factors: menys vendes d'enciclopèdies, diccionaris i altres llibres de consulta davant l'empenta del món digital, les descàrregues il·legals de llibres i un descens generalitzat del consum que està afectant a tots els sectors.
Mentrestant, el llibre digital no acaba d'enlairar-se: entre 2009 i 2011 l'oferta ha augment en un 547% i encara que la demanda ha pujat, ho ha fet en molt menor mesura: un 41%.

Més continguts de