Publicitat
Publicitat

Literatura

José Luis Sampedro guanya el Premio Nacional de les lletres 2011

L'escritor i acadèmic de 94 anys rep el segon premi de literatura més prestigiós després del Cervantes

L'escriptor, economista i acadèmic barceloní José Luis Sampedro (1917) ha guanyat el Premio Nacional de les lletres que concedeix el ministeri de Cultura en reconeixement a la seva trajectòria literària.

El premi, el segon més prestigiós després del Cervantes, està dotat amb 40.000 euros i reconeix la llarga trajectòria de l'escriptor, que ha publicat novel·les i obres de teatre a més d'exercir com a docent durant dècades.

Rogelio Blanco ha presidit el jurat, del qual també formaven part José Antonio Pascual, Jordi Cornudella, María José Rivera, Anna Caballé i els últims autors guardonats: Rafael Sánchez Ferlosio (2009) i Josep Maria Castellet (2010).

Sampedro és "un dels escriptors vius més importants en llengua castellana, i una referència intel·lectual i moral de primer ordre a l'Espanya de la segona meitat del segle XX", ha destacat el ministeri de Cultura.

Catedràtic d'Estructura Econòmica, exsenador i membre de la Real Academia Española des de 1990, "en totes aquestes facetes ha aconseguit l'acceptació del gran públic i el reconeixement i el respecte de la crítica especialitzada".

En el camp econòmic, és autor d'obres com Principios prácticos de la localización industrial (1957), Realidad económica i análisis estructural (1959), Las fuerzas de nuestro tiempo (1967), Conciencia del subdesarrollo (1973), El mercado y la globalización (2002) i Economia humanista. Algo más que cifras (2009).

El pensament de Sampedro es projecta sobre la naturalesa social de l'activitat econòmica i els efectes de la realitat social en què es desenvolupa. "D'aquesta manera, advoca per una economia més humana, més solidària, capaç de contribuir al desenvolupament de la dignitat dels pobles", segons el ministeri. "La seva producció prolífica, desenvolupada al marge dels corrents literaris, està marcada per la seva postura vital de contribuir, des de l'educació, la cultura i la transmissió del saber a la consecució d'un món millor".

Entre la seva producció literària destaquen títols com Octubre, octubre (1981), l'autobiografia La escritura necesaria (1996) i les memòries Escribir es vivir (2005).

Més continguts de