Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Vargas Llosa: "Escriure per a 'tablet' banalitzarà la literatura"

L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa creu que la literatura escrita per a formats exclusivament digitals tractarà d'arribar al major públic, i ho farà "al mateix cost que ha pagat la televisió: la banalització i la frivolització"

L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa creu que la literatura que s'escrigui "directament per a 'tablet'" tractarà d'arribar al major públic, i ho farà "al mateix cost que ha pagat" la televisió: caure en "la banalització i la frivolització". "És un temor i tant de bo no es compleixi", ha afirmat Vargas Llosa en intervenir en el cicle 'El libro como universo', que la Biblioteca Nacional ha organitzat dins dels actes del seu tercer centenari, que se celebra aquest any. Vargas Llosa va mantenir un diàleg amb el periodista Sergio Vila-Sanjuán, en què van sortir a relluir, entre altres temes, la seva passió per la lectura des de petit, el naixement de la seva vocació literària, l'amor per les biblioteques i la por que els suports electrònics afectin el contingut del que s'escrigui .
I és que, "contràriament al que diuen amb tanta seguretat els defensors del llibre electrònic", el gran escriptor peruà no creu que "el suport sigui insensible al contingut".


Contra la televisió

"Per què la televisió ha banalitzat tant els continguts, quan és un instrument extraordinari per arribar a grans públics, però ha estat incapaç de convertir-se en un transmissor de grans idees, de gran art o literatura?", Es preguntava l'autor de ' La fiesta del Chivo'. Segons la seva opinió, la televisió "no ha arribat enlloc, perquè apunta al més baix, per arribar al major nombre de persones".
Vargas Llosa no està en contra del "divertiment" i sap que hi ha bones sèries de televisió, "però no és el mateix llegir a Proust o Joyce a veure una sèrie". El fenomen de la televisió "hauria d'alertar moltíssim sobre la manera en què els suports influeixen en els continguts", va afirmar.
En una sala d'actes abarrotat de públic i amb desenes de persones que van haver de seguir la xerrada des de fora a través d'una pantalla, Vargas Llosa va assegurar que "la cosa més important" que li ha passat en la seva vida va ser aprendre a llegir als cinc anys. Des de llavors el món se li "va enriquir de forma extraordinària" i va començar a viure "grans experiències gràcies als llibres".

Més continguts de