Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

El llegat del poeta Miguel Hernández arriba a Jaén

L'administració provincial té previst "un ampli i ambiciós projecte cultural" al voltant d'aquest llegat, que inclou nou caixes de material sense catalogar i que segons la família han estat tancades durant els 26 anys que han estat a Elx

Uns cinc mil manuscrits del poeta alacantí Miguel Hernández han arribat avui a Jaén, on seran estudiats, catalogats i exposats. Es tracta de la primera part del llegat del poeta de la qual es fa càrrec la Diputació de Jaén gràcies a un protocol perquè siguin estudiats i catalogats per l'Institut d'Estudis Jaenesos i exhibits posteriorment al costat del Museu Zabaleta de Quesada (Jaén ), lloc de naixement de la dona del poeta, Josefina Manresa. Per això es constituirà una fundació, en uns sis mesos, que estarà formada per la Diputació de Jaén, l'Ajuntament de Quesada i la família del poeta.

Un "ampli i ambiciós projecte cultural"
L'administració provincial té previst "un ampli i ambiciós projecte cultural" al voltant d'aquest llegat, que inclou nou caixes de material sense catalogar i que segons la família han estat tancades durant els 26 anys que han romàs a Elx. Entre aquest llegat hi ha poemes de Miguel Hernández i unes 300 cartes no conegudes del també poeta Vicente Aleixandre. El president de la Diputació de Jaén, Felipe López, ha destacat que és "un orgull" custodiar el llegat del poeta i ha assenyalat que l'objectiu final és la promoció i difusió de l'obra i vida de Miguel Hernández.

La jove del poeta, Lucía Izquierdo, ha dit que Josefina Manresa li va explicar que els moments més feliços els va viure a la ciutat de Jaén, on va estar de "viatge de nuvis", ja que el poeta era corresponsal de guerra allà.

Lucía Izquierdo s'ha queixat del "menyspreu més absolut" que ha rebut el llegat de Miguel Hernández tant de l'Ajuntament d'Elx, on es trobava i "on van ocórrer coses terribles", com del País Valencià, per raons polítiques, ja que, ha afegit, no es tractava de diners.

La néta del poeta, Lucía Hernández, ha dit que la família es troba una mica trista perquè el llegat se'n va lluny d'ells. A Quesada s'instal·larà una exposició amb objectes, llibres, pintures i documents pertanyents a Miguel Hernández, mentre que a Jaén, a la seu de l'Institut d'Estudis Jaenesos, s'estudiaran i catalogaran els manuscrits del poeta.

Més continguts de