19/01/2013

Miquel Martín

2 min

L'escriptor de Begur Miquel Martín acaba de publicar Llegendes de mar de la Costa Brava (Edicions Sidillà), un compendi exhaustiu de rondalles que podria ser fonamental per al patrimoni cultural català. 120 llegendes, entre les quals n'hi ha una de molt especial per a Martín, N'Espidion de Sa Tuna . Espidion era com la família i els pescadors de Begur es referien al seu besavi, Espiridió Sais Perpiñà. Diu la llegenda que el rebesavi de Martín, Pere Sais i Marquès, va sortir un dia a pescar a Sa Tuna i un grop se'l va endur mar endins. Sais va prometre que si sobrevivia, posaria un dels seus descendents -el conte diu un nét- el nom del lloc on el corrent el portés. La llegenda assegura que després d'estar dies a la deriva, a Sais el van trobar en una illa de Grècia anomenada Espidion. Aquesta illa no existeix però Martín em comenta que a l'illa de Corfú hi ha un sant Espiridió. Si la història és real o no, Martín no m'ho sap dir.

Pere Sais era un personatge fascinant, i per confirmar-ho ens el trobem en dos llibres de Josep Pla, El meu país i Aigua de mar , sota el pseudònim de Pere Pagell. "El meu rebesavi explicava històries a Pla i aquest les va reproduir. Algunes d'aquestes històries les vaig sentir explicar a casa", afirma Martín. Martín també assegura que els poetes Joan Vinyoli i J.V. Foix van passar per Sa Tuna i van recollir històries explicades per familiars seus.

Martín va descobrir la connexió entre el seu rebesavi i Pla durant l'elaboració del llibre, parlant amb el cosí de la seva àvia, Gervasi Sais, vell pescador de Sa Tuna. A Aigua de mar , Pla descriu el seu rebesavi de la següent manera: "Pagell és un home amb una pell plena de pigues de color roig, el bigoti i la barba sal i pebre, de mitja edat, de mitja alçada, una mica allomat, no gaire corpulent; té l'aspecte d'ésser un infatigable treballador, molt pobre, molt resignat, d'una infinita bonhomia".

Per Sant Jordi, Miquel Martín publicarà una segona edició de Llegendes de mar de la Costa Brava amb noves rondalles que ha recollit d'ençà que va escriure la primera edició.

stats