Publicitat
Publicitat

OBITUARI

Mor l'escriptora Christa Wolf als 82 anys

L'autora d''El cielo dividido' va ser una de les grans novel·listes de la RDA. Candidata al Nobel, l'any 2002 va guanyar el Deutscher Bücherpreis per la seva trajectòria

Aquest matí, l'editorial alemanya Suhrkamp informava els mitjans que la novel·lista, guionista i assagista Christa Wolf ha mort a l'edat de 82 anys a Berlín. Es tracta d'una de les escriptores més llegides de la República Democràtica Alemanya; va viure el seu gran auge entre els anys 60 i els 80. Autora de títols com Reflexiones sobre Chista T. o Casandra, va ser molt discutida un cop va finalitzar la Guerra Freda. Tot i això, va ser candidata al premi Nobel de literatura i l'any 2002 va endur-se el Deutscher Bücherpreis, que els llibreters alemanys entreguen en reconeixement a la trajectòria d'un autor.

Wolf va néixer l'any 1929 a Brandenburg. Durant la Segona Guerra Mundial la seva família va ser expulsada de la província prussiana que havia passat a formar part de Polònia i va haver d'emigrar al territori que poc després es va convertir en la RDA. A finals dels 40 es va afiliar al Partit Socialista Unificat d'Alemanya, i poc després va començar a treballar per a la Stasi, fundada l'any 1950. Però les seves col·laboracions com a informadora no es van allargar gaire. Sembla que als caps no els agradava especialment, el seu inconformisme reticent.

Com a escriptora es va significar l'any 1963 amb El cielo dividido. La novel·la tracta d'una noia que, per amor, se'n va a viure a l'Alemanya Occidental i, en veure els efectes de la societat capitalista, s'horroritza i torna a creuar el Teló d'Acer. Històries com aquesta van fer que es guanyés més d'una crítica després de la reunificació. Així i tot, avui dia encara es manté com una de les escriptores amb més prestigi de l'Alemanya Oriental. 

Més continguts de