ARA Llegim
Llegim 13/11/2012

Valls dedica les jornades Narcís Oller a 'La febre d'or'

El dia 16, 17 i 18 de novembre l'escriptor serà homenatjat a partir de conferències, projeccions i la presentació de la nova edició de la novel·la més ambiciosa de l'autor, feta per Cossetània

Ara
2 min
Narcís Oller

BarcelonaLes Jornades Narcís Oller, que organitza la Societat Narcís Oller, comencen aquest divendres dia 16 a les 20h amb la projecció de la primera i la segona part de la pel·lícula 'La febre d'or', i continuaran el dia 17, a les 10.15h, amb la conferència de Francesc Cabana, advocat i historiador de l'economia catalana, 'La febre d'or. Una novel·la històrica actual'. A les 12h, Josep Maria Terricabras, doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació, oferirà la ponència 'La febre d'or: ètica i moral de l'especulació', i a les 16.30h, Pere Gabriel Sirvent, catedràtic d'Història Contemporània, parlarà sobre 'Febres d'or i febres de paper. Burgesies i món del treball a Catalunya el darrer quart de segle XIX'. A les 19h es projectarà la tercera part de la pel·lícula 'La febre d'or'. Tots els actes, excepte la ruta 'La febre d'or' del 18 de novembre, tindran lloc a l'Institut d'Estudis Vallencs.

Una reedició pertinent

'La febre d'or', nou volum de la col·lecció Biblioteca Narcís Oller, es presentarà dissabte 17 de novembre, a les 18h, a l'Institut d'Estudis Vallencs, en un acte que anirà a càrrec del doctor en filologia catalana Josep Maria Domingo. L'editor de l'obra en aquesta ocasió, Roger Roig, destaca que 'La febre d'or' avui és un llibre plenament actual: "120 anys després de la seva publicació, trobem que aquesta obra d'Oller torna a ser vigent, perquè parla sobre la Borsa i sobre els problemes econòmics i socials a partir d'una crisi." Per Roig és important, també, la nova edició de 'La febre d'or' ara en un sol volum, que ja aplega la primera i la segona part de l'obra. 'La febre d'or', que aparegué en tres volums entre els anys 1890 i 1892, és la novel·la més extensa i ambiciosa de Narcís Oller. El tema bàsic és, un cop més, l'obsessió pel diner, centrada en la figura del nou ric que genera l'economia especulativa. A més dels sotracs de la Borsa, l'autor hi retrata la Barcelona de finals del segle XIX i converteix en protagonista el progrés, a través del projecte del ferrocarril de Vilaniu. En aquesta novel·la, Narcís Oller assoleix el ple domini de les tècniques realistes.

stats