PREMIS LITERARIS
Llegim 25/11/2011

Òmnium Cultural es prepara per a la 61a edició de la Nit de Santa Llúcia

La Festa de les Lletres Catalanes, en què cada any es dóna a conèixer el guanyador del premi Sant Jordi, se celebrarà el dia 20 de desembre a l'Auditori

Ara
2 min

Barcelona"A finals del 2010 anunciàvem l'inici del nostre cinquantenari; ara ens preparem per concloure aquest any de celebració de les nostres cinc dècades de fidelitat a la llengua, la cultura i el país –deia Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, davant dels mitjans–. I ho farem amb un dels actes més importants per a nosaltres: la Nit de Santa Llúcia". Aquest matí, Casals compareixia amb Jaume Ciurana a la seu de la institució per fer obrir gana per a la Festa de les Lletres Catalanes, que se celebrarà el dia 20 de desembre a l'Auditori.

Ja fa 61 anys d'ençà que Josep Maria Cruzet, editor i fundador de la llibreria Catalònia, va organitzar un certamen que recuperava l'esperit de les nits literàries de l'època de la Generalitat republicana. Amb el temps, l'acte va agafar volada, i l'any 1960 s'hi va introduir el gran premi de novel·la que es concedeix a Catalunya, el Sant Jordi, que l'any passat es va endur Ramon Solsona per L'home de la maleta. El guardó té una dotació de 60.000 euros, i sempre s'hi nomena un un finalista, que s'embutxaca 10.000 euros.

Si bé els guanyadors d'aquest any encara són un misteri –tant els del Sant Jordi com els del Mercè Rodoreda i el Carles Riba–, Òmnium ja ha mostrat al públic el cartell d'aquesta edició, obra de l'estudi Muto. "El disseny vol potenciar la part més creativa de l'escriptura –glossa Muriel Casals–. El fons és fosc, però s'hi endevina el Parc Güell, un dels espais més emblemàtics de la capital del nostre país. Al centre hi ha una explosió de lletres lluminosa. Són les lletres que cada dia ens ajuden a ser una mica més feliços".

Els organitzadors prometen que la nit anirà carregada de sorpreses. Igual que en la 60a edició, es prescindirà del tradicional sopar, però això no impedirà que hi hagi gresca. Paco Mir, d'El Tricicle, dirigirà un espectacle que tindrà una banda sonora inèdita creada i interpretada pel pianista i acròbata David Moreno i pel tàndem Pep Gol i Pep Pasqual, que sortiran a escena amb la seva bateria d'instruments únics i sorprenents. I no hi faltarà un mestre de cerimònies. En aquest cas, serà l'actriu Neus Ballbé.

stats