Novetat editorial
Llegim 23/05/2012

Norman Manea explora la figura de l'exiliat i el món universitari nord-americà

'La guarida', publicada per Tusquets, és una ambiciosa i interessantíssima novel·la en què l'autor d'origen romanès es retroba amb la força i encert d''El retorno del húligan' i 'El sobre negro'. Hi convoca, entre d'altres, a Mircea Eliade, Jorge Luis Borges i Ambrose Bierce

Ara / Efe
2 min
Norman Manea, a l'hotel Avenida Palace de Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaL'escriptor romanès Norman Manea torna a bussejar en la seva autobiografia, marcada pel nazisme i la dictadura comunista, en la seva última novel·la, 'La guarida', la primera que transcorre íntegrament als Estats Units, on es va exiliar a la dècada dels 80. "Escriure una novel·la requereix certa concentració i estabilitat psicològica i el meu llibre anterior, molt ambiciós, 'El retorno del húligan', va ser considerat per molts crítics a Espanya com una espècie de novel·la autobiogràfica, i potser documental, però 'La guarida', per bé o per mal, és una autèntica novel·la".

Una amenaça de mort

'La guarida' (Tusquets) explica la història del professor romanès Augustin Gora, exiliat des de fa anys als EUA i que rep la visita inesperada de la seva exdona acompanyada de la seva nova parella, el jove Peter Gaspar, un fill de supervivents de l'Holocaust que reprèn amb Gora vells diàlegs.

La vida de Peter comença a complicar-se quan rep una carta que conté una amenaça de mort i les sospites apunten a grups d'extrema dreta o a la policia secreta comunista, cosa que produeix inquietud en la petita comunitat d'exiliats.

Els personatges exiliats d'aquesta novel·la estan molt marcats per les seves vides anteriors, en un sistema polític totalitari, i els records els persegueixen, "i a vegades -puntualitza- no només els records, sinó també alguns perills reals, com li passa al professor universitari".

Manea va adquirir notorietat fa uns anys quan "va desemmascarar" a l'article 'Felix culpa' el passat antisemita i nazi del popular intel·lectual romanès Mircea Eliade, considerat un dels fundadors de la història moderna de les religions des de la seva càtedra a la Universitat de Chicago. Aquella experiència, admet Manea, va inspirar la trama de 'La guarida': "La cultura comunista en què jo vaig viure a Romania va ser ràpidament substituïda per una política anticomunista, però aquell article diria que no va desemmascarar la veritable història de Mircea, ja que la gent que era conscient de la història passada del país ja coneixia la història".

stats