Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Pablo Neruda, assassinat?

El periodista Mario Amorós publica 'Sombras sobre Isla Negra, la misteriosa muerte de Pablo Neruda' (Ediciones B), on repassa els últims dies del premi Nobel de Literatura i conclou que és necessària una exhumació del cos del poeta per saber si va ser assassinat o no.

'Sombras sobre Isla Negra, la misteriosa muerte de Pablo Neruda' planteja que el poeta xilè Pablo Neruda podria haver estat assassinat per la dictadura d'Augusto Pinochet. En l'obra, publicada per Ediciones B, Amorós repassa els últims dies de Neruda, guanyador el 1971 del Premi Nobel de Literatura, i el context en què va morir el 23 de setembre de 1973, en una clínica de Santiago, oficialment a conseqüència d'un càncer de pròstata.
En declaracions a Ràdio Cooperativa, Amorós s'ha declarat avui convençut que l'autor de 'Canto general' no va morir a causa de la malaltia, sinó que va ser assassinat, encara que ha matisat que aquesta hipòtesi ha de ser provada. "Jo crec que sí, però mai afirmaré que va ser assassinat fins que es provi i només hi ha una manera de provar al meu entendre, que és l'exhumació", afirma.

El xofer de Neruda, principal fonament de la teoria de l'homicidi

"Xile, que ha avançat notablement en el camí de la veritat i la justícia, no pot permetre que la mort del seu millor poeta, aquell que amb els seus versos va cantar i va anhelar una pàtria millor per als més humils, romangui embolicada en les sobres de la dictadura ", ha precisat Amorós. Pablo Neruda va morir pocs dies després del cop militar que va enderrocar el Govern de Salvador Allende i l'any passat el seu cas va ser inclòs en una querella per més de 700 suposades violacions als drets humans que fins aleshores no havien estat investigades per la Justícia.
La investigació, a càrrec del jutge especial Mario Carrossa, encara no ha conclòs, i en el seu llibre Mario Amorós contrasta els testimonis de Matilde Urrutia, la dona de Neruda, que descarta la tesi de l'assassinat, amb els de Manuel Araya, el xòfer del poeta, principal fonament de la teoria de l'homicidi.
També Amorós passa revista als eventuals nexes entre la mort de Neruda i la de l'expresident xilè Eduardo Frei Montalva, ocorreguda el 22 de gener de 1982 a la mateixa clínica de Santiago en què va morir el poeta i el cas és investigat actualment com a homicidi.
El text conclou en el moment actual, amb la idea que una exhumació del cos de Neruda podria concloure el cas.

Més continguts de