Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

La mort de Pablo Neruda, cas obert

Continuen les investigacions per esbrinar si Pablo Neruda va ser assassinat per la dictadura xilena dotze dies després del cop d'estat d'Augusto Pinochet. El cos del poeta podria acabar essent exhumat per descobrir la causa de la seva mort

La justícia xilena ha demanat a França els informes mèdics del poeta Pablo Neruda entre el 1970 i el 1972, mentre era ambaixador en aquell país, en el marc de la indagatòria per aclarir si hauria pogut haver estat assassinat per la dictadura. Segons han informat avui fonts judicials, la sala penal de la cort suprema va autoritzar ahir al jutge Mario Carroza l'enviament de la petició a França a través del ministeri de Relacions Exteriors per sol·licitar aquesta informació.

La petició va dirigida al tribunal del crim de París perquè sol·liciti a l'hospital públic Cochin, a la capital francesa, "tots els antecedents clínics, informes, fitxes mèdiques, exàmens, intervencions i tota prova que resulti rellevant de les atencions que es van realitzar al poeta entre el 1970 i el 1972".

Malalt de càncer de pròstata

L'objectiu és aclarir quin era l'estat de salut del premi Nobel de literatura (1971) durant l'època en què va ser ambaixador de Xile a França, càrrec que va exercir entre el 1970 i febrer del 1973, quan ja feia uns quants mesos que era al seu país.

Neruda estava malalt de càncer de pròstata –el patia des de feia anys–: segons la versió oficial, va ser la causa de la seva mort, en una clínica de Santiago, el 23 de setembre del 1973, dotze dies després del cop d'estat d' Augusto Pinochet.

Aquesta versió oficial es va posar en entredit quan el 2011 l'antic xofer de Neruda, Manuel Araya, va insistir que la injecció que el poeta va rebre hores abans de morir va ser la causa del seu decés. Aquesta denúncia va donar lloc al fet que el Partit Comunista, en el qual Neruda va militar, presentés el maig del 2011 una querella que va ser admesa per la justícia i gràcies a la qual es va obrir una investigació sobre la seva mort.

Aquesta és una de les diligències que Carroza ha posat en marxa abans de decidir si ordena l'exhumació del cos de Neruda, que descansa amb la seva última dona, Matilde Urrutia, al jardí de la casa que posseïa a la localitat d'Isla Negra, al litoral central del país, a la vora del Pacífic.

Carroza va sol·licitar aquests documents després que el servei mèdic legal, que va emetre un informe amb les dades disponibles a Xile, assenyalés que era necessari comptar també amb les fitxes mèdiques que es troben a França per determinar la conveniència d'exhumar o no les restes del poeta.

Etiquetes

Més continguts de