Novetat editorial
Llegim 22/05/2012

Philip Kerr: "Ni faig novel·la negra ni en llegeixo gaire"

L'autor d'origen escocès continua la sèrie de l'investigador Bernie Gunther amb 'Praga mortal', vuitè lliurament de la sèrie. Un dels protagonistes 'il·lustres' del llibre és Reinhard Heydrich, segon comandament de les SS i "arquitecte de 'la solució final' durant la Conferència de Wannsee"

Jordi Nopca
1 min
Philip Kerr, a l'hotel Casa Fuster de Barcelona

BarcelonaGuanyador del Premi Internacional de Novel·la Negra RBA 2009 amb 'Si els morts no ressuciten', Philip Kerr és un dels noms més importants de la novel·la negra europea actual, sobretot gràcies a la sèrie protagonitzada pel policia Bernie Gunther. 'Praga mortal' (La Magrana/RBA) és el vuitè lliurament d'una col·lecció de llibres que encara creixerà en tres volums més, tal com ha afirmat l'autor aquest migdia.

"Ni faig novel·la negra ni en llegeixo gaire", ha admès Kerr, que considera que els seus llibres "van més enllà de les novel·les on cal resoldre un crim": a més de situar-se en plena Segona Guerra Mundial, la majoria de casos de Gunther tenen un important rerefons polític, com passa també a 'Praga mortal, en què Gunther investiga un assassinat que ha tingut lloc a Praga a finals de 1941, molt a prop del temible Reinhard Heydrich, llavors protector de Bohèmia i Moràvia.

El nazi arquetípic

"Heydrich és el nazi arquetípic –diu Kerr–. El seu triomf durant el nazisme va ser precedit d'un gran fracàs durant els anys de la República de Weimar. Va ser expulsat de la Marina perquè es va embolicar amb la filla d'un alt comandament. Més endavant seria l'arquitecte de la 'solució final' dels jueus durant la Conferència de Wannsee. Menys de sis mesos després de donar a conèixer el destí dels jueus europeus, va ser assassinat: és com si hi hagués hagut sentit de la justícia".

stats