ARA Llegim
Llegim 16/10/2012

Cent anys de la primera gramàtica de la llengua catalana, de Pompeu Fabra

El llibre està considerat el primer pas per a la modernització de la llengua seguint criteris científics. En l'acte de commemoració s'ha presentat també el vuitè volum de les obres completes de Fabra, que recull la seva correspondència entre 1902 i 1948

Ara
2 min
Pompeu Fabra, fotografiat l'any 1933 per Carles Varela

Barcelona'Gramática de la lengua catalana', de Pompeu Fabra, està considerada el primer pas per fer del català una llengua moderna seguint criteris científics. En el mateix acte de commemoració del primer centenari de la seva publicació, presidit pel conseller de cultura, Ferran Mascarell, s'ha presentat el 8è volum de les Obres completes, que recull la correspondència de Fabra amb diverses personalitats.

'Gramática de la lengua catalana'

Pompeu Fabra va escriure el 1912 aquesta gramàtica, que es considera que és l'obra que inicia la trajectòria de Pompeu Fabra com a gramàtic i a la vegada enceta el camí de renovació i modernització de la llengua. Aquesta gramàtica té com a precedents l''Ensayo de gramática del catalán moderno' (1891) i 'Contribució a la gramàtica de la llengua catalana' (1898). La gramàtica del 1912 és una obra de referència pel caràcter descriptiu de la llengua i per les abundants referències a les varietats dialectals.

Vuitè volum de les Obres completes

El vuitè volum de les 'Obres completes' recull la correspondència de Pompeu Fabra entre el 1902 i el 1948, l'any de la seva mort. Aquests materials eren de molt difícil consulta i en algun cas són inèdits. La feina de compilació ha anat a càrrec de Jordi Manent.

El volum recull 516 cartes, 400 de les quals les va escriure el mateix Pompeu Fabra, i 116 són de personalitats de la seva època, com Joaquim Casas-Carbó, Jaume Massó i Torrents, Miquel de Garganta, Antoni Maria Alcover, Josep Pous i Pagès i Joan Coromines, entre d'altres. La temàtica de la correspondència se centra en bona part en el debat sobre aspectes lingüístics i constitueix una bona aportació al coneixement de l'evolució sociolingüística i històrica del català durant la primera meitat del segle XX. Cal destacar també les cartes que parlen de les vivències de Pompeu Fabra a l'exili.

stats