LITERATURA

Julian Barnes, premi Booker amb una novel·la sobre el pas del temps

El premi de les lletres angleses està dotat amb 56.000 euros i va recaure, per fi, en l'autor britànic per 'The sense of an ending'

L'escriptor anglès Julian Barnes, amb la novel·la El sentit d'un final, va guanyar aquest dimarts el premi britànic de literatura Man Booker, un dels més prestigiosos de parla anglesa i dotat amb 56.000 euros. Barnes era el gran favorit, després d'haver estat nominat en quatre ocasions (el 1984, 1998 i 2005). S'ha imposat a cinc candidats més amb una novel·la de 150 pàgines sobre un home de mitjana edat i les seves reflexions sobre quins camins han pres ell i els seus amics de la infància a la vida.

Junt amb Barnes, que havia qualificat anys enrere el Booker com un "bingo per a pijos", competien el britànic Stephen Kelman, el britànic AD Miller, el canadenc Patrick de Witt, el canadenc Esi Edugyan i la britànica Caroli Birch.

L'escriptor de Leicester (nord d'Anglaterra) està considerat com un dels literats vius més importants, amb Martin Amis i Ian McEwan, i la seva obra és francòfila, amb una evident influència del francès Gustave Flaubert. A França és on Barnes és més conegut, i va ser el primer estranger a guanyar els premis Médici i Fémina. La seva última novel·la, The sense of an ending ( El sentit d'un final), va ser qualificada per un membre del jurat del Booker com "una de les coses més magistrals" que havia llegit, i la crítica considera que aglutina les idees que l'autor ha assajat durant tota la seva carrera.

L'edició d'enguany del Booker va estar envoltada de polèmica perquè un dels membres del jurat va dir que les obres finalistes eren "llegibles" i "amenes". Stella Ramington va detallar que el jurat "vol que la gent compri aquests llibres i els llegeixi, no que els compri i els admiri", cosa que es va llegir com una aposta per la comercialitat en comptes de la qualitat.

Entre els premiats anteriors hi ha V. S. Naipul, Iris Murdoch, Salman Rushdie, Arundhati Roy, J. M. Coetzee i Margaret Atwood.

Més continguts de