ARA Llegim

Un grup d'intel·lectuals demana a Muñoz Molina que no reculli el Premi Jerusalem

La carta està signada, entre altres, per Stéphane Hessel, Ken Loach, John Berger, Roger Waters i Luis García Montero

Un grup de destacats intel·lectuals han sol·licitat a l'escriptor i membre de la Reial Acadèmia Espanyola Antonio Muñoz Molina que no vagi a recollir el Premi Jerusalem el pròxim 10 de febrer ja que consideren que des de l'alcaldia d'aquesta ciutat es promou "un dels sistemes de Apartheid urbà més cruels del món ".
La carta està signada entre altres pel coautor de la Declaració Universal dels Drets Humans Stéphane Hessel, el cantant de Pink Floyd Roger Waters, el director de cinema Ken Loach, l'escriptor i dramaturg John Berger, l'escriptor i columnista Luis García Montero, l'autora nord-americana Alice Walker, el guionista britànic Paul Laverty i el poeta sud-africà Breyten Breytenbach.

El sistema 'd'apartheid urbà més cruel del món'
El premi Jerusalem, dotat d'una assignació econòmica de 10.000 euros, és un guardó patrocinat per la Municipalitat de Jerusalem que els autors de la carta qualifiquen de "cervell i instrument de la colonització il·legal de Jerusalem Oriental". Segons els signants l'alcalde de Jerusalem, "és el responsable del disseny i desenvolupament d'un dels sistemes d'Apartheid urbà més cruels del món, de la demolició il·legal de cases, confiscació arbitrària de propietats, supressió sostinguda i sistemàtica del desenvolupament econòmic, social i cultural als barris palestins ".
Com artistes, assenyala el grup d'intel·lectuals, tenim "l'obligació de revelar al públic el que els opressors intenten mantenir ocult, renunciar que els facin còmplices dels seus violacions i crims, i reclamar en veu alta: Justícia, Llibertat i Dignitat per als oprimits ".

Distingir entre un estat i les polítiques concretes
Muñoz Molina ha subratllat que a Israel "hi ha moltes persones i organitzacions que militen a favor de la pau", i ha posat com a exemple l'orquestra del famós director Daniel Barenboim que agrupa músics israelians, palestins i espanyols. "Trio estar de part d'aquesta gent abans que boicotejar un poble sencer", ha afegit l'escriptor, que ha lamentat que "a Espanya de vegades no es distingeix entre què és ser jueu o israelià, o entre l'estat d'Israel i les polítiques concretes del Govern israelià de cada moment ".
Antonio Muñoz Molina ha recalcat quan va anunciar la seva intenció d'acudir a recollir el premi que cal distingir entre un estat i les polítiques concretes dels seus governs i va afegir que "de vegades s'oblida que Israel és una societat plural en què hi ha veus que estan en contra de les polítiques del Govern israelià als territoris ocupats ".