Premis literaris
Llegim 06/01/2012

Una trentena d'originals opten al Josep Pla, que es lliura aquesta nit a Barcelona

Al premi Nadal, hi opten 300 originals. Els guardons es lliuren en la tradicional vetllada literària de la nit de Reis a l'Hotel Palace

Ara
2 min
Cristian Segura i Alicia Giménez Bartlett. Foto: PERE VIRGILI

BarcelonaTot a punt per als premis Josep Pla i Nadal. Els guardons es lliuren aquest divendres a la nit a l'Hotel Palace de Barcelona. El premi Josep Pla de prosa en català arriba a la 44a edició. S’hi han presentat un total de 31 originals, els quals provenen de gairebé tot l’àmbit catalanoparlant.

A diferència dels últims anys, la no-ficció predomina entre els originals presentats, amb una presència significativa dels gèneres memorialistes, biogràfics i autobiogràfics. El jurat del premi Josep Pla 2012 el formen Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna.

Les obres finalistes de la 44a edició del premi Josep Pla són: La llavor de la revolta, de Terrenc (pseudònim); El quadern suís, de Quim Torra i Pla; Les aus migratòries, de Miquel Tomàs (pseudònim); Aquest bocí de mar. Gent, taules i paisatges; de Cebrià Tarragó (pseudònim); Retrat del jove Skizo, de Joaquim Pijoan; L’últim aborigen, de Bernat Safont (pseudònim), i Quan érem feliços, de Josep Ferreres i Ventura (pseudònim).

El guardó està dotat amb 6.000 euros. L'any passat el va guanyar el col·laborador de l'ARA Cristian Segura, amb El cau del conill.

Pel que fa al premi Nadal, que enguany arriba a la 68a edició, s'hi han presentat 313 originals, que han arribat, a banda de tots els territoris de parla de llengua espanyola, també de França, els Estats Units, Bèlgica, Hongria i Alemanya.

El jurat del premi està format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales.

El premi Nadal, una iniciativa nascuda des del setmanari Destino, es va estrenar l'any 1944 amb unes xifres força diferents de les d'ara: 25 manuscrits presentats i un lliurament de premis modestíssim –amb mitja dotzena d'assistents, a més del jurat– en un cafè de la Rambla.

Seixanta-set edicions més tard, el Nadal, dotat amb 18.000 euros i amb el valor afegit de ser el guardó literari més antic d'Espanya, es fa públic durant un sopar amb més de dos centenars de convidats a l'Hotel Palace de Barcelona: encara ara és el premi literari més important de Destino, ara ja només editorial, vinculada al Grup Planeta.

La guanyadora de l'any passat va ser l'escriptora barcelonina Alicia Giménez Bartlett, amb On ningú no et trobi.

stats