Llegim 05/01/2012

A Tolkien se li va negar el Nobel de literatura perquè la seva prosa era de segona categoria

Els dictàmens del membres del jurat del premi del 1961 han sigut desclassificats recentment

Efe
1 min
Una imatge de la versió cinematogràfica d''El senyor dels anells'

LondresLa prosa de J. R. R. Tolkien, l'autor d'El senyor dels anells, era de segona categoria. L'edat del poeta nord-americà Robert Frost era massa "avançada". E. M. Foster també era massa gran per obtenir el premi. Lawrence Durrell, l'autor d'El quartet d'Alexandria, tenia "un gust dubtós a causa de la seva monomaníaca preocupació per les complicacions eròtiques". Aquests són els motius que van privar aquests escriptors d'emportar-se el premi Nobel de literatura. El diari The Guardian, en la seva versió digital, ha fet públics avui els dictàmens del comitè Nobel del 1961 gràcies a la investigació que el periodista suec Andreas Ekstrom porta a terme des de fa cinc anys. Ekstrom va tenir accés als dictàmens del comitè Nobel perquè han sigut desclassificats recentment i fets públics a la Biblioteca Nobel a Estocolm.

Tolkien va ser proposat al Nobel pel seu amic i escriptor C. S. Lewis, i segons va escriure el membre del jurat Anders Österling no va estar "a l'altura de la narració d'alta qualitat". Andreas Ekstrom ha afirmat que aquesta és la primera vegada que veu el nom de l'autor d'El Hòbbit entre els candidats del premi. En aquests documents també es poden llegir les raons que van portar el jurat a concedir el premi a l'escriptor iugoslau Ivo Andric: la "força èpica amb què dibuixa els temes i representa els destins humans de la història del seu país".

L'Acadèmia Sueca convida acadèmics i exguanyadors del Nobel a presentar candidatures d'escriptors i manté sota estricte secret les seves decisions durant un període de 50 anys.

stats