Publicitat
Publicitat

LITERATURA

El xilè Nicanor Parra, premi Cervantes

El premi més important de parla hispana ha recaigut, com marca la norma no escrita, en un autor llatinoamericà, després que el 2010 el rebés Ana María Matute

El xilè Nicanor Parra, poeta, matemàtic i físic, un dels grans "antisistema" de l'univers poètic i creador de l'"antipoesia", que va revolucionar el llenguatge dels versos desafiant la tradició amb el més cru llenguatge quotidià, s'ha emportat avui el premi Cervantes, per al qual havia figurat ja com a candidat en diverses ocasions. Amb 97 anys, és l'únic supervivent del trio més famós de poetes xilens, amb Pablo Neruda i Vicente Huidobro. El guardó se li entregarà el 23 d'abril i li han donat per "tota una vida dedicada a la poesia", per crear llenguatges nous i diferents, com l'antipoesia.

Germà gran de la folklorista Violeta Parra, Nicanor Parra va néixer el 5 de setembre de 1914 a Sant Fabián de Alico (Xile). Llicenciat en Ciències Exactes i Físiques per la Universitat de Xile, després es va especialitzar en Mecànica Avançada a la Universitat Brown de Rhode Island (EUA) i va ampliar la seva formació en la britànica d'Oxford. Va compaginar els versos amb l'ensenyament. El 1996 va deixar les seves classes de Mecànica Teòrica, al cap d'una docència de 51 anys a la Universitat de Santiago de Xile, on va fundar l'Institut d'Estudis Humanístics de la Facultat d'Enginyeria juntament amb un altre poeta "tot terreny", Enrique Lihn.

Apassionat defensor de la democràcia, el 1988 va participar al seu país en el
Frente Amplio de Intelectuales por el No , que es va constituir amb motiu del plebiscit de reafirmació convocat pel general Pinochet per a aquest any. Es va donar a conèixer al públic espanyol el 2001, amb l'exposició Artefactes visuals, que va reunir 267 "treballs pràctics" del cicle Homenaje multidisciplinario Antiparra Productions , un espai de crítica a l'etapa actual de consum i globalització presentat en les capitals xilena i espanyola amb gran èxit.

En la seva obra hi figuren títols com Cancionero sin nombre (1937), Poemas y antipoemas (1954), Obra gruesa (1969), Antipoemas (1972), Artefactos (1972), Sermones y prédicas del Cristo de Elqui (1977), Coplas de Navidad (1983), Poesía política (1983), Hojas de parra (1985), Páginas en blanco (2001), Discursos de sobremesa (2006) y Obras completas I & algo + (2006).

Nicanor Parra ha estat reconegut amb el premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2001) i altres guardons com el Premi Municipal de Santiago (1937 i 1954), el Premi del Sindicat d'Escriptors de Xile (1954), el Nacional de Literatura de Xile ( 1969), l'Internacional de Literatura Llatinoamericana i del Carib Juan Rulfo (1991). A més posseeix la Medalla Abat Molina de la Universitat xilena de Talca (1998), la Medalla Rectoral de la Universitat de Xile (1999) i el Premi Bicentenari de la Universitat i la Corporació del Patrimoni Cultural xilenes (2001).


Més continguts de