28/04/2012

Rafel Nadal

2 min

Vaig escriure fa unes setmanes a Twitter que els amants d' El quadern gris , de Josep Pla, gaudirien de Quan érem feliços ,de Rafel Nadal. Més d'un es va queixar, però jo ho reafirmo. Tots dos segueixen l'evolució dels costums gironins i són devots dels paisatges de la costa i les pedres de Girona. Quan érem feliços t'obre les portes a un anecdotari de la societat gironina ben sucós, sobretot per als camacos com un servidor que encara troben Girona un lloc exòtic i alternatiu a Barcelona.

El patriarca dels Nadal va ser un dels impulsors de la fundació dels boy scouts de Girona, sota l'empara del bisbat de Girona. L'apadrinament de l'Església era cabdal perquè els boy scouts fossin autoritzats i no fossin vistos com un grup rival de les organitzacions de les joventuts franquistes. En aquells primers anys dels grups escoltes gironins, a la dècada dels 60, es va produir un desencontre entre Manel Nadal i alguns dels joves que encapçalaven els boy scouts perquè el pare Nadal es va fer de l'Opus Dei. Mentre que n'hi va haver que es van passar a les files de la prelatura -entre ells Ricardo Estarriol, antic corresponsal de La Vanguardia a Viena i portaveu de l'Opus a Àustria-, hi va haver noms coneguts de Girona que van apartar-se dels scouts . Els que més destaquen són el pedagog Salomó Marquès i el pintor i poeta Narcís Comadira.

En una trobada recent, Comadira va voler deixar clar a Nadal que no es va enemistar amb el seu pare, amb qui encara manté relació. La diada de Sant Jordi vaig coincidir amb tots dos, i Comadira va insistir que ell no va perdre la bona relació amb el pare dels Nadal tot i que no combregava amb el viratge cap a l'Opus.

L'Opus hi juga un paper rellevant, a Quan érem feliços . Nadal destaca la imatge de modernitat que va caracteritzar l'Opus durant el franquisme; recorda les visites al pis que l'Opus tenia a Girona, on la vida que es feia era més liberal que la que es veia en altres grups catòlics. El llibre fins i tot recull els consells que Sant Escrivà de Balaguer va donar als pares de Nadal, consells que ara secundaria l'escola més progre.

stats