ARA Llegim
Llegim 20/09/2013

Piglia: "A l'Argentina encara intentem desxifrar l'enigma del que va passar als 70"

'El camino de Ida', la nova novel·la de l'argentí, barreja gèneres literaris en una història que parteix de l'assassinat d'una professora

Efe
2 min

BarcelonaL'escriptor argentí Ricardo Piglia ha considerat aquest dijous durant la presentació de la seva última novel·la, 'El camino de Ida', que als Estats Units hi ha "una violència que no es percep a primera vista i que té molts registres". De la mà del seu habitual personatge Emilio Renzi, l'autor de 'Blanco nocturno' situa la seva nova obra en un prestigiós campus universitari de Nova Jersei en el qual mor la professora Ida Brown en un estrany accident, la qual cosa connecta amb una sèrie d'atemptats contra figures del món acadèmic.

En la seva compareixença, al costat de l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde, el novel·lista, professor emèrit de la Princeton University, ha reconegut que inicialment va pensar el relat com una autobiografia –hi inclou fragments dels seus diaris personals. Ara bé, també s'inspira lliurement en Theodore John Kaczynski, 'Unabomber', un filòsof i matemàtic que va enviar un total de 16 cartes bomba a diferents objectius, com universitats i aerolínies, i va acabar amb la vida de tres persones. Quan Unabomber va ser detingut, Piglia era als Estats Units i fins i tot ho va consignar en el seu diari. "Ara −ha indicat− estic molt interessat en com trasllada l'escriptor aquests elements de la realitat a la ficció". "En els meus llibres sempre intento plantejar problemes que no entenc gaire bé, en aquest cas, el de la violència: és, per aquest motiu, un llibre molt de l'Argentina, on estem intentant desxifrar l'enigma del que va passar als 70", ha assenyalat.

El campus, matèria literària

Sobre el fet d'ubicar l'acció en un campus universitari, ha indicat que li permet narrar sobre un lloc que coneix bé, i també ha possibilitat que dos personatges com Renzi i Ida Brown coincidissin. "Els campus −ha prosseguit− són llocs amb personatges molt interessants i que permeten incorporar qüestions que sempre m'han interessat, portant la narració cap a la reflexió".

Amb una hipnòtica escriptura, en la novel·la es van succeint diferents peripècies i fins i tot gèneres literaris, ja que es descriu una relació amorosa, hi ha al·lusions a escriptors com Joseph Conrad o W.H. Hudson, i una trama de gènere negre amb policies, agents de l'FBI i un detectiu privat de Nova York que ajuda Emilio Renzi i que li dóna pistes sobre què és la violència als Estats Units.

Publicat a l'Argentina el mes d'agost passat, 'El camino de Ida' va ser reconegut fa unes quantes setmanes amb el premi Manuel Rojas 2013, instituït pel govern de Xile amb l'objectiu de ressaltar la creació literària d'un autor iberoamericà. Dotat amb 60.000 dòlars, a més d'un diploma i una medalla, Ricardo Piglia el rebrà el mes de novembre vinent de mans del president de Xile, Sebastián Piñera.

stats