ARA Llegim
Llegim 16/01/2013

L'Any Espriu comptarà amb un pressupost que oscil·la entre 1 i 1,5 milions d'euros

L'acte inaugural serà el proper 23 de gener al Palau de la Música. El tinent d'alcalde Jaume Ciurana ha avançat que aquesta tardor Barcelona comptarà amb una escultura pública dedicada a l'escriptor, tot i que no ha pogut precisar-ne cap altre detall

Ara
2 min
Salvador Espriu

Barcelona'Ens mantindrem fidels'. Amb aquest lema, Catalunya encara un any ple d'actes amb motiu del centenari del naixement de Salvador Espriu (1913-1985). Els teatres públics, els festivals i les principals fires del país incorporaran una obra de l'escriptor, que també tindrà a partir de la tardor una escultura pública a Barcelona que el reconeixerà, juntament amb Jacint Verdaguer, com a poeta nacional de Catalunya. El pressupost total oscil·larà entre 1 i 1,5 milions d'euros, tal com ha afirmat el comissari, Xavier Bru de Sala.

Els actes amb motiu de l'efemèride recorreran els tres municipis catalans clau en l'obra de l'escriptor –Santa Coloma de Farners, Arenys de Mar i Barcelona–, i arrencaran el 23 de gener amb l'obertura institucional de l'Any Espriu al Palau de la Música. Es tractarà d'un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l'obra i la figura d'Espriu dirigida per Xavier Albertí i on participaran poetes com Miquel de Palol, Josep Maria Sala Valldaura o Manuel Forcano, actors com Carme Sansa, Pere Arquillué, Pep Tosar o Josep M. Pou, entre altres, i músics com Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler o el Cor del Gran Teatre del Liceu.

L'Espriu escènic

L'Auditori de Banyoles (15 de febrer) i la Casa de Cultura de Girona (març 2013) programaran 'Dr. Ripseu', un recorregut pels principals mites i geografies de l'univers literari de Salvador Espriu. L'espai La Perla 29, a la Biblioteca de Catalunya, ha preparat per al proper estiu 'Textos d'Espriu' a càrrec de l'Antiga Companyia Adrià Gual, que prepararà una obra d'homenatge a l'escriptor basada en els seus textos. El Teatre Lliure i el TNC programaran per a aquest hivern un espectacle encara per determinar. En paral·lel, una exposició al CCCB abordarà la relació d'Espriu amb els catalans com a poble i el seu llegat. Es tracta d'un recorregut històric que relaciona la seva vida, la seva obra i els seus personatges amb diversos moments de la història de Catalunya.

Espectacle poètic i musical dirigit per Lluís Danés

El dia del centenari del naixement del poeta, el 10 de juliol del 2013, tindrà lloc a Arenys de Mar un espectacle poètic i musical que, concebut i dirigit per Lluís Danés, comptarà amb la participació de representants de l'escena musical actual. També s'incorporarà Espriu en el tercer centenari del 1714. Finalment, l'Any Espriu incorporarà un simposi Internacional a la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que l'Any Espriu busca desplegar totes les significacions d'un poeta amb una vigència total i una mirada "fora de temps, però d'una actualitat extraordinària". Mascarell ha afegit que si una persona ha incidit en la "dinàmica política i social" ha estat Salvador Espriu. Per la seva banda, Xavier Bru de Sala explica que l'efemèride s'ha concebut amb un caràcter "cultural i literari, però sobretot cívic i participatiu". "Tenia la voluntat de ser el poeta del poble i la seva obra té aquesta dimensió", ha assegurat, afegint que la vocació és que ningú pugui dir que "no el concerneix". Finalment, el nebot del poeta ha afirmat sentir-se "aclaparat" pel reconeixement que "ell hauria volgut".

stats