ARA Llegim

El País Valencià celebrarà al novembre la seva primera setmana del llibre en català

'La plaça del llibre' neix des del món editorial, escriptors, llibrers i entitats valencianes per "fer normal el que hauria de ser normal en un país normal". Només un 3% dels valencians llegeixen en la llengua pròpia

El País Valencià celebrarà aquest novembre la primera setmana del llibre en català, organitzada per l'Associació d'editors del País Valencià, l'Associació d'escriptors en llengua catalana, el Gremi de llibrers de València i Acció Cultural del País Valencià. Entre el 14 i el 24 de novembre les llibreries acolliran la Setmana dels escriptors a les llibreries, amb presentacions de llibres i trobades amb autors. Entre el 21 i el 24 de novembre, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València esdevindrà una gran llibreria amb una mostra de la producció editorial en català, amb especial atenció a la producció valenciana.

El president de l'Associació d'editors del País Valencià (AEPV), Jesús Figuerola, ha assenyalat durant la roda de premsa de presentació d'aquest dimarts que l'objectiu d'aquesta 'Plaça del llibre' és "fer normal el que hauria de ser normal en un país normal, tenim una llengua pròpia i volem fer una exposició dels llibres que s'editen i al voltant tota una sèrie d'actes". Hi haurà música, conta-contes, actes adreçats a estudiants i una exposició dedicada a Vicent Andrés Estellés, entre altres.

Contra la invisibilitat de la llengua
Figuerola ha afegit que la iniciativa és "una petita història perquè el país es fa de petites històries i ací n'estem fent una, que és fer per primera vegada una setmana del llibre en català al País Valencià". El president de l'AEPV ha dit que en un moment "d'invisibilitat de la llengua" cal recordar que l'any 2012 es varen editar 9.537 llibres en català, 778 d'ells al País Valencià. "És molt o poc? Doncs és bastant més del que s'edita en llengües que tenen estat propi, com el finès, el lituà o el grec i és semblant al que s'edita en romanès, polonès o portuguès a Portugal", ha dit Jesús Figuerola.

El fet que aquesta iniciativa neixi al marge de les institucions públiques valencianes no ha estat obviada durant la roda de premsa de presentació. En opinió del coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, l'organització de la 'Plaça del llibre' "és una mostra que es pot treballar per la llengua i la cultura al País Valencià malgrat les dificultats polítiques i institucionals que ens hem trobat si ajuntem esforços".

El president de l'AEPV, Jesús Figuerola, ha assenyalat que el baix índex lector dels valencians en llengua pròpia, un 3%, es pot revertir amb polítiques culturals que s'han de fer des de l'administració pública. En aquest sentit, la vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià, Gemma Pasqual, ha indicat que cal un Pla de foment de la lectura i ha convidat la Generalitat Valenciana ha de seure amb editors, llibrers i escriptors per coordinar accions en aquest sentit. Pasqual ha agregat que els valencians "som un país culte, i la mostra és que des de la societat civil s'ha organitzat una iniciativa com aquesta".

La Setmana dels Escriptors a les Llibreries i la Plaça del Llibre compta amb el suport de Fundació pel Llibre (FULL), Federació Escola Valenciana, les universitats d'Alacant, València i Jaume I de Castelló de la Plana, i el patrocini de la Institució de Lletres Catalanes.