ARA Llegim

Tatiana de Rosnay s'apropa a la cara fosca de l'èxit

L'escriptora francesa presenta 'Tinta russa', que arriba dos anys després de la novel·la supervendes 'La clau de Sarah', que es va traduir a 33 llengües

L'escriptora francesa Tatiana de Rosnay presenta la novel·la 'Tinta russa', la història d'un jove escriptor, Nicolas Duhamel, que combat la seva falta de creativitat amb una addicció a les xarxes socials. L'obra tracta la vanitat i la cara oculta i fosca de l'èxit.

De Rosnay ha revelat que l'origen de la novel·la es troba en la seva pròpia experiència quan arran de la nova legislació d'immigració aprovada per Sarkozy al 2012, va haver de demostrar que era francesa: "El meu pare va néixer a l'illa de Sant Maurici de pare rus i la meva mare, que era anglesa, havia nascut a Roma", ha explicat l'escriptora. L'autora del best-seller 'La clau de Sarah' ha ironitzat sobre l'expresident francès: "Curiosament va viure on jo vaig néixer, a Neuilly-sud-Seine, de mare grega i pare hongarès, però a ell ningú no li va demanar que demostrés que era francès".

A 'Tinta russa' (Suma de Letras/Amsterdam), Nicolas s'enfronta a la pàgina en blanc que fa dos anys que no pot omplir després d'haver escrit la seva primera novel·la, que ha aconseguit un èxit inesperat. "Ens uneixen les nostres arrels russes i que vam tenir un èxit aclaparador amb les nostres primeres novel·les i volia tractar com la fama canvia la gent", comenta De Rosnay, que assegura que el seu èxit amb 'La clau de Sarah' va ser gradual i no sobtat com en el cas del seu protagonista.

A més, l'autora volia demostrar que "si utilitzes molt les xarxes socials, deixes d'escriure, cosa que Nicolas descobreix per força". Encara que les considera necessàries i fins i tot se'n declara usuària –té Facebook, Instagram i Twitter–, l'escriptora francesa no pot evitar certa ironia sobre l'abús que fa la nostra societat.