ARA LLEGIM

El vídeo d'Alice Munro per a la cerimònia del Nobel de literatura

L'escriptora canadenca, que no ha viatjat a Estocolm per problemes de salut, ha enregistrat una conversa sobre la seva vida i obra que s'ha projectat durant el lliurament del premi

Per problemes de salut, Alice Munro no ha pogut viatjar a Estocolm per recollir el premi Nobel de literatura que li ha concedit l'Acadèmia Sueca. Però l'escriptora canadenca ha enregistrat una conversa amb el periodista suec Stefan Åsberg al voltant de la seva mirada com a autora. En el vídeo, l'escriptora recorda l'impacte que va tenir en ella la lectura infantil del conte de Hans Christian Andersen 'La sireneta'. Trista pel final de la història, la petita Munro es va empescar un final feliç per al conte: "Vaig pensar que mereixia alguna cosa més que morir a l'aigua. I no em preocupava el fet que potser la resta del món no coneixeria la nova versió de la història, perquè em va semblar que només de pensar-la ja s'havia publicat".

En un moment del vídeo, la càmera acompanya Munro a la llibreria que va obrir amb el seu marit i l'autora recorda l'època en què s'encarregava de la botiga. "Fins aleshores havia sigut una mestressa de casa, així que allò va ser una meravellosa oportunitat de sortir al món. No crec que guanyéssim gaires diners i possiblement jo parlava una mica massa amb els clients, en lloc de dirigir-los als llibres, però va ser una etapa fantàstica de la meva vida", recorda l'autora.

La transcripció de la conversa (en anglès) es pot llegir en aquest enllaç.