Llegim 20/04/2013

Per entendre el present

3 min

'El banquer' de Núria Cadenas (Ed. 1984)

Miquel Lluc és el nom que Núria Cadenes ha donat a un banquer que s'assembla molt a Joan March, el contrabandista reconvertit en finançador -entre altres coses- del cop d'estat franquista del 1936. El llibre és literatura, no història, però en canvi s'hi poden trobar cartes de March, els fets que va protagonitzar, les seves frases, els discursos, les dones que el van estimar. Joan March tenia a sou la premsa, els sindicats i els polítics. Va fer una gran fortuna amb el contraban i va acabar tenint el sobrenom de banquer de Franco . Però a ell no li interessava tant la política: només els diners.

'Quan arribi el pirata i se m'emporti' de Lluís-Anton Baulenas (La Magrana)

Lluís-Anton Baulenas posa punt final, amb aquesta novel·la, al parèntesi creatiu més llarg de la seva extensa i reconeguda carrera (des d' El nas de Mussolini, 2009). El robust i magnètic Quan arribi el pirata i se m'emporti explica dues històries en paral·lel, la de Miquel-Deogràcies Gambús, un tirà nonagenari que ostenta un imperi empresarial que arriba fins a la Barcelona que ja intuïa la crisi, i Jesús Carducci, un deprimit propietari d'un gabinet d'atenció mèdica al barri del Raval. El capitalisme salvatge i la degradació social són presents en la novel·la, i es creuen. Pel mig hi ha una proposta del milionari megalòman -un home amb un secret criminal- que el practicant no podrà refusar. "Som al final d'una època, però no sabem què passarà -diu l'autor, que ha guanyat els principals permis literaris del país-. Sóc optimista, però la incidència de la crisi és important i et dificulta la vida".

'Carrer robadors' de Mathias Enard (Columna)

L'escriptor francès -establert a Barcelona des del 2000- explica la història del Lakhdar, un jove nascut a Tànger que decideix marxar de casa després de ser apallissat pel seu pare, que l'ha descobert despullat amb la seva cosina. "És important el doble recorregut que fa el personatge: n'hi ha un que és geogràfic, que arrenca a Tànger i arriba a Barcelona, i un altre de temporal, situat entre el 2011 i el 2012", diu l'escriptor, que lliga la Primavera Àrab i l'acampada de l'11-M. A través d'un personatge escèptic i al límit, Enard aborda la religió musulmana i el xoc cultural.

'Ciment armat' de Cristian Segura (Columna)

Dos anys després de debutar amb El cau del conill , premi Josep Pla 2010, Cristian Segura torna a les llibreries amb una nova novel·la que retrata l'ascens i caiguda d'un especulador immobiliari, Constantí Casanovas, afectat pel vici de la cobdícia. És un cràpula de l'upper Diagonal -hàbitat també de l'escriptor-, infidel des del dia del seu casament, membre de l'Opus Dei, "un predador que s'ha enriquit a base del mecanisme de tonto l'últim", diu l'autor. I afirma: "El llibre diu molt del que ha estat la nostra societat dels últims 25 anys. A Catalunya hi ha hagut molt de trepa ".

'El cos humà' de Paolo Giordano (Edicions 62)

Una de les últimes sorpreses de les lletres italianes gràcies a la supervendes La solitud dels nombres primers escriu ara una novel·la coral protagonitzada per un escamot de soldats enviats al mig del desert, a l'Afganistan, un dels llocs més perillosos del món. El cos humà busca les connexions entre el que passa a fora, al camp de batalla, i el conflicte interior dels personatges, que passen comptes amb el passat i fan un salt cap a la maduresa. "Quan arriben la mort i la violència, crea una transformació irreversible amb el que hi havia abans", reflexiona l'autor.

stats