PRESIDENT DEL GREMI D'EDITORS DE CATALUNYA
Llegim 14/07/2012

Xavier Mallafrè: "La gent es reprimeix molt més"

2 min

La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya preveu que aquest 2012 es facturarà un 8% menys que fa dos anys. Les pèrdues es duplicarien respecte a l'any passat. A Catalunya passaria el mateix?

De moment a la caiguda del 4% de l'any passat hi hem de sumar una xifra una mica inferior: ens trobem amb una reculada al voltant d'un 6% o 7% respecte fa dos anys. El llibre infantil ha crescut lleugerament. Les vendes en castellà han minvat, sense que això impliqui que el llibre en català es vengui més.

Després de Sant Jordi les vendes baixen sensiblement.

De gener a maig, el volum de vendes a Catalunya és un 10% menor que el de l'any passat. La facturació de gener i abril ha estat pràcticament idèntica a la de l'any passat: el febrer, març, maig i juny han estat bastant pitjors que els de l'any passat, la caiguda voreja el 20%. La gent es reprimeix molt més. Quan arriben moments claus com la campanya de Nadal o Sant Jordi es deixen anar una mica més.

L'any passat l'efecte llibre de text va millorar les xifres.

Es van incloure cursos amb nous continguts, cosa que va afavorir la venda de llibres. Això no passarà aquest 2012.

En els últims cinc anys el volum d'exemplars venuts ha caigut un 20,3%, a Espanya. Quina és la situació a Catalunya?

Els nivells de caiguda a Catalunya són molt semblants. Aquesta davallada del 20% és deguda a la crisi i a la novetat -encara incipient- dels consums culturals a través de les noves tecnologies.

El consum de llibre digital encara és molt baix.

L'any 2011 la facturació a Espanya va ser de 72 milions d'euros. Hi ha una part de consum no legal que ja té incidència. Ara per ara les xifres de pirateria digital són, com a mínim, tan altes com les de consum. Hi ha estudis que el situen cap als 100 milions, i algun mostreig que l'eleva fins als 600 milions d'euros. Crec que està entre els 100 i els 300 milions.

stats