Llegim 14/12/2011

La mala salut de ferro del llibre

Dues setmanes abans d'acabar l'any, el Gremi d'Editors de Catalunya ha relativitzat la caiguda del sector editorial i n'ha plantejat els reptes de futur, que passen per la legislació pendent sobre el llibre electrònic i la voluntat de convertir Barcelona en capital de l'edició

Jordi Nopca
3 min
La mala salut  de ferro del llibre

A Catalunya, l'índex de lectura encara està lluny d'arribar al nivell de països com Alemanya, França o Suècia. Segons les últimes dades, corresponents al 2010, del total de població només un 58% llegeix, i del 42% restant, un 17% no llegeix quasi mai i un 25% no sent la necessitat d'obrir cap llibre. La mitjana de títols llegits per cada català -agrupant el públic lector i el no lector- és de quatre, una xifra poc engrescadora. Tot i això, Xavier Mallafré, president del Gremi d'Editors de Catalunya, ha arribat a finals d'any amb una visió encara optimista: creu que hi ha un percentatge important de la població "verge perquè s'incorpori al món de la lectura", preveu una caiguda de vendes més baixa de l'esperada durant el 2011 (un 6% en comptes del 10%) i encara l'any que ve amb la voluntat de "potenciar Barcelona, consolidar-la i posicionar-la com a capital mundial de referència del sector".

1. La crisiMallafré assegura que les vendes s'estan recuperant lleugerament

Al gener, Mallafré es preguntava si la caiguda de vendes del sector del llibre seria d'un 10% o d'un 15%. Ahir feia saber que, en l'opinió del Gremi d'Editors de Catalunya, les previsions per al 2011 són molt més optimistes: la davallada estaria al voltant del 6%. "Sense haver passat la campanya de Nadal, puc dir que la caiguda d'enguany haurà estat més petita que la de l'any passat -explicava-, i aquesta és una molt bona notícia, tenint en compte que aquest últim Sant Jordi ens ha fet una mica de llast". La disminució d'un 20% en les vendes durant l'última diada podia ser una xifra alarmant si no hi hagués hagut un redreçament posterior: "La tendència a la caiguda no és contínua. La recuperació d'aquests últims mesos és una bona notícia". Tenint en compte que l'any 2010 el sector editorial va generar un negoci un 10% inferior que l'any anterior, si es confirma la davallada del 6% d'aquest 2011 seria una mala notícia menys preocupant que la de l'exercici passat, si bé la recessió s'afegeix a un estat de retrocés que sembla haver-se instal·lat sense intenció de fer les maletes.

2. La legislació pendentEl Gremi d'Editors alerta sobre el perill de la pirateria digital

A banda de la crisi, un dels altres problemes que ha d'afrontar el sector editorial és la legislació sobre els drets digitals. "La benzina dels tablets, iPads i dels fulls en blanc és l'esforç d'un creador intel·lectual i la feina posterior de l'editor -va recordar Mallafré-. Cal tenir en compte que després d'un mostreig representatiu fet a Espanya es va arribar a conclusions preocupants: segons les dades, l'any 2010 el sector editorial hauria deixat d'ingressar uns 750 milions d'euros per semestre per la pirateria". Si es tractés d'una xifra més o menys exacta -i tenint en compte que la facturació total de l'exercici anterior va rondar els 3.000 milions d'euros-, la pirateria ja hauria representat la meitat dels ingressos del sector, si bé el volum de vendes de llibres electrònics encara no és superior al 3% del total.

3. El fantasma de l''e-book'La implantació del llibre electrònic és lenta

"Segons dades del 2010, a Espanya hi ha un milió de dispositius electrònics, aproximadament-va assegurar el president del Gremi d'Editors de Catalunya-. De mitjana, cada lector llegeix 0,2 llibres electrònics per trimestre, cosa que significaria que, sempre segons la mitjana, aquests lectors farien una descàrrega anual". Els beneficis de les descàrregues, que l'any 2010 no van superar els 90 milions d'euros, encara no representen ni un 3% de la facturació total, xifra que el gremi espera haver superat en l'exercici d'enguany gràcies a l'augment progressiu de títols disponibles en suports electrònics. També caldrà veure els efectes de l'arribada d'Amazon, primer com a portal d'oci i cultura i des de fa unes setmanes també a través del Kindle.

4. Barcelona i l'edicióLa capital catalana es consolida com a referent del sector

"En termes de facturació, Catalunya ocupa l'onzè lloc del món com a potència creativa editorial, mentre que per volum de població li correspondria la 95a posició", va dir Mallafré, que va posar en relleu que una de les assignatures pendents del sector, de cara a l'any que ve, és "potenciar Barcelona, consolidar-la i posicionar-la com a capital mundial de referència". Encara sense cap iniciativa per concretar -pendent de ser negociada amb l'Ajuntament de Barcelona-, tot fa pensar que una de les línies d'acció serà apostar fort per a la pròxima diada de Sant Jordi. "Des del 1995, el 23 d'abril és el Dia Mundial del Llibre -va recordar Mallafré-. Qualsevol lector hauria de veure la festa com a mínim una vegada a la vida".

5. Una oferta considerableLa producció de títols es manté, però els tiratges són més petits

Del total de 80.000 títols publicats a Espanya, a Catalunya se'n van editar més de 34.000 l'any 2010, xifra que torna a situar-la en el primer lloc de l'Estat i segons la qual es desprèn que la facturació anual es va apropar als 1.500 milions d'euros. "Els tiratges s'han reduït i, per tant, cada llibre arriba a menys lectors -deia Mallafré-, però segueix incrementant-se la xifra de títols editats cada any".

stats